Image Werken is voor bijna de helft van de mensen met een Wajong-uitkering niet of nauwelijks lonend. Dit blijkt uit onderzoek van Regioplan dat is verricht in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), CNV Jongeren en Jopla. Ambassadeur Onbeperkt Nederland, Mis(s) Reni de Boer, biedt het rapport maandag 3 maart aan minister Donner aan tijdens zijn werkbezoek aan de CG-Raad. Het onderzoek naar knelpunten voor  arbeidsparticipatie is het grootste onderzoek dat ooit onder Wajongers is gehouden. Ruim 1700 Wajongers hebben eraan meegedaan. De hoofdconclusie luidt: werk loont voor bijna de helft van de werkende Wajongers niet of nauwelijks. De oorzaken zijn onder andere: De regelgeving is complex en ondoorzichtig. De verrekeningssystematiek is onduidelijk en trapsgewijs. In de praktijk blijkt dat Wajongers met kleine deeltijdbanen meer verdienen dan met grotere deeltijdbanen. Wie langer gaat werken, snijdt zichzelf in de vingers.
Veel Wajongers werken vanwege een medische reden in deeltijd. Hun inkomen wordt dan verrekend met de uitkering. Ze halen zelfs het wettelijk minimumloon niet.
Reiskosten worden soms niet vergoed.
Ondanks deze knelpunten vinden de meeste Wajongers hun werk zinvol en leuk.
Oplossingen
De CG-Raad, CNV Jongeren en Jopla stellen samen met Wajongers en onderzoekers een aantal oplossingen voor. Zij roepen minister Donner op om de wet- en regelgeving aan te passen, opdat werken altijd loont. Zo moet in de huidige systematiek de trapsgewijze aanpassing van de uitkering worden vervangen door een glijdende schaal. Zo levert elk extra gewerkt uur een hoger inkomen op. Daarnaast moet er een betere beloning komen voor Wajongers die vanwege medische redenen parttime werken. Verder is het belangrijk dat werkgevers functie en werkplek aanpassen aan de individuele situatie van een Wajonger. Dit is de sleutel tot een hogere arbeidsparticipatie van Wajongers.
Aanbieding
De aanbieding van het rapport aan minister Donner vindt plaats op maandag 3 maart om 16.00 uur op het kantoor van de CG-Raad, Churchilllaan 11 te Utrecht. U kunt zich hiervoor aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de CG-Raad, 030 291 66 00 of de persvoorlichter van de CG-Raad Annelies Devilee, 06 15 69 49 59. 

Bron: CG-Raad / DovenTV