Over SWeDoRo

Swedoro
Stichting Welzijn Doven Rotterdam
 is in 1986 opgericht. Het clubgebouw (DOC) werd pas in 1989 feestelijk geopend zodat alle verenigingen/commissies en organisaties onder één dak konden komen. 

Het Buro is het administratieve hart en de gebarende motor van SWeDoRo. Hier komt alle post binnen (zowel per mail als brieven). Enkele dagen per week zetten de vrijwilligers met hart en ziel in om alles te activeren en te laten draaien. Zij onderhouden contacten met de verenigingen en vele commissies die op hun beurt zoveel mogelijk activiteiten organiseren. Kijk daarom af en toe op Activiteiten agenda op onze website wat voor activiteiten er zijn.

Zonder sponsors en ons vrijwilligerslegioen van ruim 90 vrijwilligers zou SWeDoRo niet kunnen voortbestaan.

Volgens het Nederlands Gebarencentrum zijn er ongeveer 1,5 miljoen dove en slechthorende Nederlanders. Van deze groep zijn 30.000 mensen doof vanaf de geboorte of vanaf jonge leeftijd en hebben gebarentaal als moedertaal. Onze stichting heeft een breed draagvlak. De stichting zet zich in voor de belangen van 1500 doven in Rotterdam en omstreken. Onder andere het bevorderen van saamhorigheid tussen doven onderling. Een belangenbehartiging van doven zodat zij gezamenlijk een brug naar de horende samenleving kunnen slaan. Stichting is aangesloten bij landelijk Dovenschap en bij VGR. 

gebouw swedoro

In het Clubgebouw kunnen veel doven en slechthorenden van alle leeftijden en interesses terecht. Maar ook horenden komen er voor gebarentaalcursussen. Nederlandse Gebarentaal is sinds november 2020 een erkende taal. We houden ook een introducee-avond over de kennismaking met Dovencultuur. Ook is er soms een mogelijkheid om mee te lopen met vrijwilligerswerk om zo hun gebarentaalkennis op peil te houden.

Swedoro heeft een leuk winkeltje Gebarenshoppie. Allerlei gebarenspulletjes (leuk om cadeau te geven). Kijk eens op onze webshop!
Tevens functioneert Gebarenshoppie als info-serviceloket. Wij geven informatie over hulpmiddelen voor doven en slechthorenden. 
Ook kunnen geïnteresseerden bij Gebarenshoppie boeken vinden over Dovencultuur, over gebarentaal.
Onze vrijwilligers hebben recent mooie flexibele werkplekken gebouwd en ingericht.

Bent u dus op zoek naar een ruimte voor bijeenkomsten, cursussen, workshops, vergaderingen, presentaties, recepties, activiteiten?  Dat kan tegen zeer aantrekkelijke verhuurprijzen!

De Stichting Clubhuis voor Doven is gevestigd aan Michelangeloostraat 46. Dankzij de ligging aan een rustige straat (gratis parkeerplaats) en op loopafstand van metro Prinsenlaan en bushalte is het gebouw goed bereikbaar. 

Elke dinsdagochtend en donderdagavond is Swedoro open! U bent altijd van harte welkom!


Bestuur: 

  • Gera Vonk-Huisjes 
  • Olga Tiebout - Hammerschlag
  • René van den Boezem

Beloningsbeleid: Het bestuur en vrijwilligers ontvangen geen enkele beloning voor hun (bestuurs)taken en krijgen alleen een vergoeding voor de werkelijke gemaakte kosten zoals reiskosten etc. 

KvK-nummer 41129359  (411293590000H).  
ANBI/RSIN-nummer: 009409609