About Swedoro

gebouw swedoroSwedoro (Stichting Welzijn Doven Rotterdam) is in 1986 opgericht na de subsidietoekenning van de gemeente Rotterdams het clubgebouw (DOC) in 1989 feestelijk geopend zodat alle dovenorganisaties onder één dak konden komen.

Waarom bij elkaar?

De gemeente Rotterdam schreef zeer ambtelijke taal in de brieven. De sportverenigingen begrepen er niets van en kwamen daarom bij elkaar. Ze bedachten dat een grote organisatie sterker staat: contact tussen de gemeente en een organisatie. 24 november 1983 was een unieke dag: andere Rotterdamse dovenorganisaties wilden meedoen. Ze stemden voor de oprichting van een stichting.

Hoe nu verder?

Nu de dovenorganisaties samenwerkten werd het makkelijke subsidies aan te vragen. Met een groot bedrag kun je meer doen dan met verschillende kleine subsidies. Eind 1988 kreeg de nieuwe stichting subsidie. Begin 1989 werd een gebouw gevonden waar de dovenclubs hun activiteiten konden houden. Meten begon een grote verbouwing. Een groot groep vrijwilligers werkten hard samen: 9 april 1989 werd het clubgebouw (dovenontmoetingscentrum) feestelijk geopend. Op 23 september 1989 werd het officieel geopend door dhr. Henderson, wethouder Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Dagelijkse praktijk

Swedoro is een grote organisatie met diverse aangesloten clubs en verenigingen. Dan zijn er nog commissies. Plus ongeveer 120 vrijwilligers die zorgen dat alles draait. Dat betekent hard werken voor iedereen. Het bestuur zorgt daarom dat alles goed loopt. Er is een secretariaat die zorgt dat alle post en E-mails netjes beantwoord wordt en brieven en E-mails de deur uitgaan.

DOC Swedoro.

Het dovenontmoetingscentrum (DOC) is een gebouw dat verschillende ruimtes en zalen heeft. De 1 grote zaal, twee zalen en FLEX kantoren die soms als vergaderingruimte worden verhuurd aan iedereen die ze wil gebruiken. Bijvoorbeeld alle aangesloten clubs van Swedoro. Ook aan andere Dovenorganisaties en/of aan externe organisaties, zoals Politie, Brandweer, Stichtingen en andere bedrijven.

Vrijwilligers gezocht.

Er wordt hard gewerkt om het gebouw mooi overeind te laten staan. Daarvoor zijn er nooit genoeg mensen. Hoe meer, hoe liever. Heb je zin om achter de bar te staan biertappen? Of wil je liever mee verbouwen? Of liever iets anders?

Vorming & Educatie Sinds 1992 bestaat deze commissie. Zij organiseert cursussen, themabijeenkomsten. Zoals: computercursus, taallessen voor doven buitenlanders, reanimatie cursus, Engels cursus. Een voorbeeld: Taallessen voor doven buitenlanders, die wij "Allochtonenproject" noemen, is elke dinsdag/donderdag in Swedoro-DOC, om les te geven aan dove buitenlanders.

Rotterdam Gebaren Cursussen (R.G.C.).

Bij Swedoro kunnen (slecht)horende mensen die willen leren communiceren met dove mensen cursussen volgen. Twee keer per jaar worden deze cursussen gegeven. Op de laatste les van de cursus kunnen cursisten het geleerde in de praktijk brengen in contacten met dove gasten. Beide cursussen bestaan uit 12 lessen van 2 uur. Zij worden gegeven door dove docenten.

Info en Service Centrum.

Swedoro heeft sinds 1994 een info- en servicecentrum. Daarin zitten: "Gebarenshoppie", MCS-informatiepunt, OenM Rotterdam, Videotheek, Bibliotheek en Folder-theek. Dat betekent dat je informatie kunt krijgen voer alles wat je belangrijk vindt: dovenorganisaties, verandering van wetten, wat kun je doen in Rotterdam? Ook informatie over teksttelefoon en lichtbel van Goedhart. Ook kun je leuke spullen en boeken kopen over Doofzijn. Bijvoorbeeld: mokken met vingeralfabet, gebarenkwartetten, kalenders, T-shirts, posters en nog veel meer. Daarnaast kun je videofilms huren waarin dove acteurs spelen, of video's over Swedoro, zelfs ook Dovenschap's informatie vanaf de videoband, en nog veel meer. InfoServiceCentrum is open: Elke dinsdagochtend van 10.00 uur - 12.00 uur en elke donderdagavond van 19.30 uur - 21.30 uur.

Activiteitencommissie.

Bij Swedoro komen veel mensen een praatje maken, biertje drinken, voetbal kijken op t.v. Dat is gezellig. Maar soms hebben we zin in bijzondere activiteiten. Zoals bijvoorbeeld: Carnaval, fietstocht, wadlooptocht, barbecue, sinterklaasfeest voor de kleintjes, kerstgala, nachtstrandwandeling, avondvierdaagse wandeling, bingo, zomerspel en nog veel meer...

Deze activiteiten komen niet zomaar vanzelf..

Er moet eerst bedacht worden, nagedacht, erover gepraat, afspraken gemaakt en soms ook getimmerd, geverfd enzovoorts. Er moet dus veel gebeuren voordat het feest kan komen. Een klein, enthousiaste groep mensen is het brein van dit alles. Ze doen dat al jaren en hebben er veel plezier in. Altijd komen ze handen en voeten tekort. Dus: heb je zin om te timmeren, te verven, boodschappen te doen, posters te maken, mee te praten, kortom actief te zijn? Kom dan langs! Op donderdagavond is er altijd wel iemand van de activiteitencommissie aanwezig.

 

Swedoro is ingeschreven bij Kamer van Koophandel onder nummer 41129359  (411293590000H).

Swedoro heeft de ANBI-status en is sinds 2008 geregistreerd onder de ANBI/RSIN-nummer: 009409609 onder de naam "Stichting Welzijn Doven Rotterdam" -> afgekort: SWeDoRo.

Swedoro werkt uitsluitend met vrijwilligers en heeft geen betaalde krachten in dienst.

Beloningsbeleid: alle bestuursleden en vrijwilligers ontvangen geen enkele beloning voor hun (bestuurs)taken en krijgen alleen een vergoeding voor de werkelijke gemaakte kosten zoals reiskosten etc.

 

Oprichting

  • 11 april 1986 is Swedoro officieel opgericht.
  • 30-03-1983: 1e gesprek tussen Rotterdamse dovensportclubs
  • Lente 1983: Werkgroep RDSR wordt opgericht
  • 24-11-1983: Informatie over toekomstige stichting bij andere dovenorganisaties
  • April 1984: Veel verenigingen doen mee - Nieuwe naam: ‘Stichting Samenwerkende Doven Organisaties Rotterdam e.o.
  • 11-04-1986: Officieel oprichting: Stichting Welzijn Doven Rotterdam (Swedoro)
  • Eind 1988: Subsidie van gemeente Rotterdam
  • Begin 1989: Gebouw voor stichting gevonden
  • 09-04-1989: Feestelijke opening clubgebouw
  • 23-09-1989: Officiële opening clubgebouw DovenOntmoetingsCentrum (DOC)

 

Donatie t.b.v. Stichting Swedoro