Image Carnaval Aalst en Bloedprocessie Brugge op erfgoedlijst UNESCO! Het Carnaval van Aalst en de Heilige Bloedprocessie van Brugge, komen voor op de “UNESCO”-lijst voor immaterieel erfgoed. Lijst, die nog maar pas in voege is getreden. Tot vandaag mochten aangesloten landen bij de Unesco, het cultuur- en onderwijsprogramma van de Verenigde Naties, dossiers voordragen voor "de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid". "Immaterieel erfgoed" is niet-tastbaar erfgoed. Er worden tradities mee bedoeld, zoals: feesten, dansen, muziek, verhalen, rituelen en oude ambachten. In Vlaanderen noemen we dat eenvoudig weg onze 'volkscultuur'. Vlaanderen in voortrekkersrol!
De Unesco-Conventie is door meer dan honderd landen onderschreven. Vlaanderen vervulde een voortrekkersrol en zat mee in de commissie van 24 landen die in juni van dit voorjaar de uitvoeringsbesluiten op punt zette. Daarna ging het regelrecht naar de finish, om een reeks dossiers klaar te stomen. Jaarlijks zullen de lidstaten nieuwe voorstellen kunnen indienen.

Voor de dossiers op de representatieve lijst van UNESCO kunnen belanden, moeten de projecten ook op de Vlaamse lijst vermeldt staan. Van de elf projecten werden er acht genomineerd voor de Vlaamse inventaris. De andere drie kregen een negatief advies wegens te vaag. Twee van de acht schopten het vervolgens tot de internationale lijst van UNESCO: de Heilige Bloedprocessie in Brugge en het Carnaval van Aalst.

Andere projecten waren: Sint-Dimpnaverering en de Geelse psychiatrische gezinsverpleging; de Heilig-Bloedprocessie van Hoogstraten; het Oud Limburgs Schuttersfeest; de Vlaamse Gebarentaal; de Jaarmarkt van Houtem en tot slot het Feest van Krakelingen en Tonnekensbrand.
 
Bron: Zangtalent.be - DovenTV