Image In Middelburg en omgeving is het algemeen bekend dat je oude hoortoestellen en brillen kunt inleveren bij het filiaal van de fa.  Schoonenberg Hoorcomfort in de Korte Geere. Bij dit filiaal werken twee audiciens, Henry en Charles, die zich al vele jaren inzetten voor de minder bedeelde medemens in het prachtige, maar door oorlog verscheurde land Sri Lanka. De ingeleverde brillen en hoortoestellen worden eerst schoongemaakt en nagezien. Lang niet alles is geschikt om zonder meer mee te nemen. Vandaar dat Henry & Charles defecte exemplaren, als dat nog mogelijk is, repareren en gebruiksklaar maken.

In 1989 reisden zij voor de eerste keer naar Sri Lanka. Zij namen die eerste keer een groot aantal hoortoestellen en batterijen mee naar dit land om op bezoek te gaan bij een dovenschool waar zij van hadden gehoord. De school wordt geleid door de Nederlandse  Tineke de Silva Nijkamp. Zij begon in 1974 haar dovenschool. De school is vernoemd naar de Keel, Neus en Oorarts Dr. J.A. Reijntjes, die tevens medeoprichter van de school was. Tineke de Silva Nijkamp begon in een klein klaslokaal met 12 leerlingen. Inmiddels heeft de school meer dan 100 dove leerlingen die intern op de school verblijven. Tineke is getrouwd met een Sri Lankaanse man. Hij heeft een drukkerij waar veel van de dove oudleerlingen werken. Veel van de vrouwelijke leerlingen worden opgeleid tot naaister en op het terrein van de N.G.O. waar de school onder valt is een grote naaiatelier waar veel van de oud leerlingen terecht komen.
Via Tineke de Silva Nijkamp kwamen de twee audiciens uit Middelburg in contact met een organisatie die allerhande hulp biedt in de vele vluchtelingenkampen in Sri Lanka. Deze hulp bestaat uit zowel
psychische als medische hulp aan de bewoners van deze vluchtelingenkampen. Er bestaat een groot tekort aan allerlei voorzieningen en brillen en hoortoestellen zijn artikelen die ook node worden gemist. Vele vluchtelingen hebben al hun bezittingen moeten achterlaten bij hun vlucht en hebben grote behoefte aan hulp. Geld voor nieuw is er in zulke situaties nooit dus de gratis hulp uit Nederland is meer dan welkom.
Sinds het eerste bezoek aan Sri Lanka en de indruk die dit bezoek (vooral door de hoge nood van de mensen daar) heeft gemaakt,  reizen Henry en Charles minstens één maal per jaar af naar Sri Lanka met afgeladen bagage vol met hoortoestellen, batterijen en brillen. Elk jaar worden ze gevraagd of ze het volgende jaar weer terug zullen komen. Zo’n verzoek valt niet te weigeren. Elk jaar bezoeken ze met een vertegenwoordiger van ‘hun’ organisatie de vele vluchtelingen in de kampen en proberen ze met hun meegebrachte goederen een klein beetje licht in de duisternis te brengen. Veel vluchtelingen zitten al vele jaren in een uitzichtloze situatie, zeker nu de oorlogshandelingen weer zijn opgelaaid. Veel door hen bezochte plaatsen zoals Manner, Vavunya, Batticaloa en andere plaatsen zijn niet toegankelijk voor toeristen en er moet dan ook van te voren toestemming aan het ministerie van oorlog worden gevraagd of zij dat gebied wel in mogen.

Het bezoeken van de vluchtelingenkampen is dan ook niet altijd zonder risico. Er worden regelmatig acties uitgevoerd door het leger van Sri Lanka en daar kun je beter niet tussen zitten. Meestal word je op tijd gewaarschuwd als hulpverlener zodat je het gebied kunt verlaten maar af en toe hebben de twee audiciens uit Middelburg wel degelijk de gevolgen van de acties meegemaakt. Niet echt leuk als de mortieren om je heen neer komen.
Sinds dit jaar beschikken de beide vrienden uit Middelburg ook over een laptop waarmee zij nu álle digitale toestellen kunnen aanpassen. 
Tot voor kort was het alleen mo-gelijk om sommige digitale toestellen aan te passen met behulp van diverse gekregen handheld programmeerunits, een hele verbetering dus. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het inwerken van een audicien in Sri Lanka die ook tussen de bezoeken van Henry en Charles door het goede werk kan voortzetten. Deze man moet elk jaar worden bijgepraat over alle nieuwe ontwikkelingen aangezien die maar mondjesmaat doordringen in derde wereld landen zoals Sri Lanka. Deze man heeft in Nederland analoge hoortoestellen leren aanpassen en nu gaat hij dan ook helpen met het aanpassen van de digitale exemplaren die uit Nederland en andere landen worden aangeboden.

De volgende reis staat gepland in februari 2008. De heren zullen dan weer voor een aantal weken naar ‘hun’ prachtige eiland afreizen beladen met hoortoestellen en brillen. Uiteraard zullen zij ook dit keer weer proberen een heleboel mensen blij te maken. Door hun goede ervaringen met Sri Lanka (de mooie natuur, het aangename weer en de aardige bevolking) denken Henry en Charles er zelfs over zich in de toekomst blijvend op dit eiland zullen vestigen als ze in Nederland zijn ‘uitgewerkt’. Tot het zover is zullen zij echter in ieder geval jaarlijks afreizen naar Sri Lanka om het goede werk wat zij in 1989 zijn gestart voort te zetten.

Uiteraard kunt u het goede werk van Henry & Charles ondersteunen. U kunt daarvoor contact opnemen met:

K Geere 8
4331LE Middelburg
(0118)613113


 

Bron: DovenTV