Image Onderwijsverbetering voor doven en professionalisering van ngo’s. Goed nieuws voor doven en slechthorenden in Marokko! Onlangs kende het ministerie van Buitenlandse Zaken een subsidie toe uit het Matra subsidieprogramma waarmee de komende 3 jaar een programma wordt uitgevoerd gericht op onderwijsverbetering voor doven en capaciteitsversterking van Marokkaanse non-profitorganisaties.

Het programma is tot stand gekomen dankzij het onderzoeksrapport ‘Inventarisatie van de situatie van doven in Marokko’ dat het Marokko Fonds met de hulp van Stichting Vrienden van Effatha vorig jaar in Marokko heeft laten uitvoeren.  Dit onderzoek vormde de eerste activiteit van het meerjarig werkplan ‘Niet Stil voor Doven in Marokko.’ Belangrijke aanbevelingen uit dit rapport waren onder meer onderwijsverbetering voor doven en capaciteitsversterking van ngo’s die hun activiteiten richten op doven en slechthorenden. De Koninklijke Auris Groep organiseerde in 2007 een studiereis naar Marokko waarbij onder meer de dovenschool ‘Mouna’ werd bezocht van de stichting AMES in Casablanca. De ervaringen die Auris en het Marokko fonds opdeden, besloot hen een samenwerkingsverband op te zetten om zich samen in te zetten voor de verbetering van de situatie van doven in Marokko.
De dovenschool in Casablanca vormt het startpunt van het 3 jarige Matra programma: Auris zal op deze school beginnen met de ontwikkeling van een onderwijskundig model dat de school zoveel mogelijk handvatten zal geven op het gebied van organisatie, didactiek, visie/missie en opleiding. Doelstelling is het onderwijskundig model in te zetten op andere onderwijsinstellingen en plaatsen waar doven onderwijs volgen. Daarbij zal intensief worden samengewerkt met de dovenschool in Casablanca; ook zullen verschillende ministeries, waaronder die van onderwijs, in het project worden betrokken.
Het Marokko Fonds zal zich toeleggen op de capaciteitsversterking van dovenorganisaties in Marokko. Door middel van trainingen zullen deelnemende organisaties verder professionaliseren. Ze kunnen daardoor meer gaan betekenen voor mensen in Marokko met een auditieve en communicatieve beperking.

Het Marokko Fonds en Auris houden u via de website en nieuwsbrief op de hoogte van de voortgang van dit programma. Meer weten? Neem contact op met het Marokko Fonds: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 020- 471 50 77.

Bron: persbericht MarokkoFonds - Annies