Image Uit een onderzoek naar speelgoed met geluidjes blijkt dat 93 procent onveilig is en gehoorschade kan veroorzaken als het naar het oor wordt gebracht. Bij 86 procent is het risico zelfs erg groot omdat het speelgoed meer dan 100 decibel (dB) produceert. De socialistische mutualiteit De VoorZorg liet populair speelgoed dat geluid produceert testen door een audioteam van 

hoorapparatenspecialist Lapperre.

Conclusie: baby’s, peuters en kleuters kunnen blijvende gehoorschade oplopen door té luidruchtig speelgoed.

Speelgoedboor

Eén populaire speelgoedboor produceert zelfs 140 dB, de geluidssterkte van een opstijgend vliegtuig. En toch heeft ook dit boortje de Europese CE-veiligheidsmarkering.

“Europa legt de maximumnorm voor speelgoed voor kinderen tot 14 jaar op 90 dB, maar dat is enkel veilig zolang het op 25 centimeter afstand blijft. Typisch voor kinderen is juist dat ze alles naar hun oor brengen om goed te luisteren”, aldus Sylvia Pardon van De Voor- Zorg.

“In het geval van dat boortje kan dit al na enkele seconden onherstelbare gehoorschade veroorzaken. Zelfs beertjes met wiegeliedjes kunnen doofheid veroorzaken als uw kind er bijvoorbeeld op inslaapt.”

Het socialistisch ziekenfonds vraagt nu een strengere normering.

 
Bron: hbvl.be