Image De Publieke Omroep werkt aan de invoering van ondertiteling voor doven en slechthorenden via DVB-ondertiteling. Dat meldt digitalekabeltelevisie.nl. Wanneer DVB-ondertiteling precies ingevoerd zal worden is nog niet bekend, dat hangt af van de beschikbaarheid van financiële middelen, levertijd van de apparatuur en beschikbare engineering en montagecapaciteit. De Publieke Omroep wil een eerste stap willen zetten met de ondertitels voor gehoorbeperkten. Daarna zijn de ‘gewone’ ondertitels aan de beurt. Voorlopig zal de gewone ondertiteling nog niet verdwijnen, omdat de omroep pas volledig over wil stappen op DVB0-ondertiteling als iedereen een settopbox heeft om de ondertiteling weer te geven.

DVB-ondertiteling (Digital Video Broadcasting) heeft als voordeel dat grafisch geavanceerdere titels te gebruiken zijn, zoals bijvoorbeeld bij een DVD . Er wordt niet aangegeven welke tekst er moet komen te staan, maar de vorm van de letters wordt door de zender meegestuurd (bitmaps). Daarmee heeft de zender exacte controle over vorm, kleur en plaats van de titels. Helaas zijn nog niet alle in de markt beschikbare decoders geschikt voor deze vorm van ondertiteling.

Op dit moment wordt ondertiteling voor doven en slechthorenden nog via teletekst verzonden. Het gebruikte lettertype wordt daarbij door de decoder bepaalt. De teletekst-ondertitels zullen voorlopig gehandhaafd moeten worden omdat veel kijkers nog analoog kijken.

Bron: digitalekabeltelevisie.nl / DovenNieuws