Image Recentelijk is de DECIBEL-study gestart: een landelijke studie naar de ontwikkeling van slechthorende kinderen. Het onderzoek is opgezet vanuit de afdelingen Kindergeneeskunde en Keel-Neus-Oorheelkunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het vindt plaats in samenwerking met vele audiologische centra in Nederland. De DECIBEL-study brengt uiteenlopende aspecten in kaart van de ontwikkeling van drie-, vier- en vijfjarige kinderen met een permanente slechthorendheid. DECIBEL staat voor: Developmental Evaluation of Children: Impact and Benefits of Early hearing Screening Strategies Leiden.

Vanaf heden worden kinderen uitgenodigd voor deelname aan de DECIBEL-study die:
- geboren zijn tussen 2003 en 2005;
- een permanente slechthorendheid hebben van meer dan 40 dB aan het beste oor.
Deze kinderen ontvangen een uitnodiging via de audiologische centra waar zij bekend zijn. Houd uw brievenbus dus in de gaten!

Wie mogen er meedoen?
Alle kinderen:
- geboren in 2003, 2004 en 2005
- geboren in Nederland met een gehoorverlies van minimaal 40db
aan het beste oor
Aanmelding: Via uw Audiologisch Centrum ontvangt u een uitnodiging voor deelname. Heeft u deze onverhoopt niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan ontvangt u deze alsnog! Bij de uitnodiging vindt u een toestemmings-verklaring. Op dit formulier kunt u aangeven aan welke onderdelen van de studie u graag met uw kind wilt meewerken. Na ondertekening stuurt u dit formulier terug in de bijgevoegde antwoordenvelop.
En dan? Het onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen:

Invullen van vragenlijsten: deze krijgt u per e-mail of per post gestuurd.  De vragenlijsten gaan over de algemene gezondheid van uw kind, over de taalontwikkeling en over de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Onderzoek naar de oorzaak van de slechthorendheid (optioneel): Hierbij wordt het hielprikkaartje opgevraagd, waarin een virus-infectie (CMV) tijdens de zwangerschap kan worden aangetoond. Ook kan er bloedonderzoek worden verricht waarbij naar erfelijke oorzaken van slechthorendheid wordt gezocht.
Een aantal kinderen wordt benaderd voor een huisbezoek voor aanvullend onderzoek naar de taalontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Meer informatie over het onderzoek vindt u op de website van het LUMC. Vragen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Bron: NVVS / DovenTV