Image zie TV-interview . Etterbeek - Op het gemeentehuis van Etterbeek vond vandaag een colloquium plaats om meer personen met een handicap op te nemen in de openbare diensten. Volgens de wet moet een openbare dienst één persoon met een handicap op de 55 werknemers tellen. Maar in de praktijk wordt dat aantal lang niet behaald. Patrick D'Hoe uit Oostende werkt al zeven jaar op het economaat van de gemeente Etterbeek. Zijn werkomgeving kent hij als zijn broekzak. Dat is ook nodig, want Patrick is doofstom. Een groen lichtje op zijn kopieerapparaat zegt hem dat zijn opdracht correct wordt uitgevoerd. Maar ook praten in gebarentaal is geen probleem, ook al is die gebarentaal in het Frans. Van zijn collega's krijgt Patrick dan ook niks dan lof.

"De samenwerking verloopt prima," zegt Serge Swillens, een collega van Patrick. "In het begin was ik bang dat het moeilijk zou worden omdat ik geen gebarentaal kende, maar nu wisselen we woorden, gebaren we naar elkaar en gaan samen al eens een hapje eten. Er is een heel goeie sfeer."

Aan motivatie ontbreekt het Patrich D'Hoe geenszins; hij vertrekt elke ochtend om vier uur in Oostende en soms is het laat eer hij 's avonds weer thuis is.

"Normaal ben ik omstreeks 17u15 thuis," legt Patrick uit. "Als de trein geen vertraging heeft natuurlijk."

De Brusselse gemeenten hebben een idee om het aantal personen met een handicap in openbare diensten op te voeren: "We moeten de verschillende aanbiedingen van de verschillende OCMW's en gemeenten samenbrengen in één dienst zodat we die van daaruit naar de verschillende vzw's die met personen met een handicap werken kunnen doorsturen," zegt Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek.

Zo hopen ze uiteindelijk toch de wettelijke norm van een persoon met een handicap op de 55 personeelsleden  in Brussel te halen.

Bron: www.Brusselnieuws.be