Image FLEVOLAND - Het idee achter het project van MEE IJsseloevers is om basisschoolleerlingen vertrouwd te maken met mensen met een beperking. De blinde en slechtziende vrijwilligers zullen vertellen hoe hun dagelijks leven eruit ziet en wat hun beperking voor gevolgen heeft. De kinderen kunnen vervolgens naar hartelust vragen stellen.

Ellen Filart van MEE: "Kinderen blijken vaak het beeld te hebben dat mensen met een verstandelijke beperking gek zijn, dat blinden niks kunnen en dat je met doven niet kan praten. Met dit project hopen we dat die houding verandert."

De vrijwilligers hebben het programma nu op één school in Dronten gegeven en dat was een enorm succes. "Een klas van 39 leerlingen zat aandachtig te luisteren", aldus Filart. "Ook na de les bleken ze onder de indruk dat een blinde zo het lokaal binnen kwam lopen zonder ergens aan te stoten."

Na de vragenronde is het tijd voor spelletjes. Om even zelf te ervaren hoe het is om blind te zijn. Met een geblindeerde zwembril en een blindenstok je jas van de kapstok halen, een puzzel leggen, geluidsmemory spelen.

"De kinderen beginnen giechelig, maar als ze eenmaal bezig zijn dan worden ze serieus. Ze willen het toch goed doen", zegt Filart. Het is niet te heftig voor ze. "Ze mogen alles vragen en zelf ervaren. Dat maakt het behapbaar voor ze en juist heel interessant." Eind september worden alle scholen in Flevoland (met uitzondering van Almere) benaderd voor het project. Vanaf volgend jaar wordt het uitgebreid met dove vrijwilligers.

door Ilse Jagtenberg

Bron: http://www.destentor.nl/flevoland/article1697254.ece