Image LOCHEM - Een man met een zwarte bril, gehuld in een blauwe tuinbroek. Joe Dieffenbacher heet-ie. Zijn act heet om volstrekt onduidelijke redenen Nakupelle. Joe, een Amerikaan, spreekt met gebaren. Hij veinst onhandigheid maar is een acrobaat/straatartiest van het betere soort. Hors categorie. Joe haalt onwaarschijnlijke capriolen met en op een ladder uit. Ook betrekt hij toeschouwers bij zijn act. Zoals vorig jaar in Zelhem waar het volk zich hard op de knieën sloeg en zich

de broek kapot lachte.

Zondag is Dieffenbacher in Lochem. Een van de leukste acts - er zijn er circa vijfentwintig - van de Achterhoek Spektakel Toer, die het stadshart weer op zijn kop zal zetten.

Ook Dansschool Berentsen uit Gaanderen is van de partij. Mwa, ben je geneigd te denken, totdat je hoort wat ze gaan doen. Oude dansen als kruispolka, valeta, Duitse polka. Wie zich daarin wil bekwamen krijgt ter plekke een spoedcursus. Een must voor elke Achterhoeker, da's duidelijk.

Er is meer couleur locale. Want het evenement wordt geopend door acht muziekkorpsen uit de gemeente Lochem, waaronder een sterk contingent uit Gorssel. Mooie blaosmuziek zou de Limburgse troubadour en promoter van dit genre, Gé Reinders, zeggen.

Uit het buitenland komen de Ozstar Airlines, twee stewardessen, die allerlei hoelahoeps uitvoeren. Dat alles begeleid met een vet Australisch accent. Ook gaan ze vliegen, maar pas de volgende dag en dan naar Duitsland want the show must go on.

Wat is er nog meer? Een greep: salsa van Los Bomberos, flamingo van Adriaan Elissen Trio, de kleurrijke steltlopers van Teatro Pavana en Close Act, dichtkunst onder leiding van Wilma Paalman, zweefkunst op hoog niveau van Compagnie du Mirador en walsen, tango's en jazz van Firma Weyland.

Het idee voor het rondreizend festival komt uit de koker van Hans (Boh Foi Toch) en Rita Keuper. De Achterhoek met zijn coulissenlandschap en dorpen en steden met hun karakteristieke plekken zijn volgens de twee geschikt voor bijzondere voorstellingen. "Overal worden braderieën en kermissen gehouden en staan 'zoeptenten'. Er is veel van hetzelfde. Wij willen eens wat anders doen. Het accent moet op theater en muziek liggen en dan niet als bijprogramma van een koopzondag maar als hoofdact," zei Keuper bij de start van het rondreizend festival, nu enkele jaren geleden.

Het bleek een gouden greep te zijn. Voorbeeld: vorig jaar trok het spektakel 50.000 mensen van wie de helft van de andere (verkeerde) kant van de IJssel kwam.

Het aantrekken van artiesten is geen punt. In de loop der jaren hebben de Keupers een groot netwerk opgebouwd. Voorts gaan ze tegenwoordig regelmatig naar het buitenland om acts te bekijken en te contracteren.

"We boeken liever drie goede acts dan één superact. Voorts vinden we het belangrijk dat de artiesten contact maken met het publiek. Miles Davis was een supertrompettist, maar hij ging wel met de rug naar het publiek staan. Dat soort gasten hoeven wij niet."

De financiën zijn dik in orde; provincie, gemeenten (Regio Achterhoek) en bedrijfsleven geven met gulle hand. Het gaat immers om een stukje Achterhoek-promotie. Het is niet ondenkbeeldig dat de spektakeltoer over een paar jaar zelf de 'bokse' kan ophouden.

Dichters, dansers, goochelaars, acrobaten, zangers, jongleurs, clowns, vertellers, muzikanten, komedianten, ze trekken in drommen voorbij. Het is niet gering wat de toeschouwer krijgt voorgeschoteld; zo'n vijftig voorstellingen per plaats. En allemaal gratis bij te wonen.

Elk jaar komen er nieuwe etappeplaatsen. Dit jaar zijn dat Dinxperlo en Lichtenvoorde, volgend jaar worden Zutphen en Montferland aangedaan.

Volgens Keuper zijn de heren en dames artiesten goed te spreken over de ontvangst door de nazaten van de Saksen: "Gemoedelijk, gastvrij, in het begin een beetje afwachtend, dat zijn de geluiden die ik hoor", aldus Keuper.

En met Lochem als decor zit het wel snor. "Er zijn veel mooie plekjes waar het straattheater volledig tot zijn recht komt."

Bron: De Stentor