Image ENSCHEDE - Luuk Mebeis (11) uit Oldenzaal verheugt zich 'een klein beetje' op de uurtjes schaatsen op de nieuwe ijsbaan in Enschede, die woensdag wordt geopend. De leerling van de Prof. Huizingschool in Enschede voor kinderen met communicatieve beperkingen (doven, slechthorenden, spraak- en taalstoornissen en autisme) heeft al een keertje geschaatst. "Eenmaal. Toen ben ik wel heel veel gevallen. Daarom vind ik het een klein beetje leuk om te gaan schaatsen straks." De ijsbaan geeft basisscholen volop gelegenheid om gebruik te maken van de baan. Het schoolschaatsen, met als voorlopige doelgroep de kinderen uit de groepen zes en zeven, wordt behoorlijk gestimuleerd. Zo zijn er mogelijkheden om schoolschaatsen vast in het onderwijsprogramma op te nemen, of op projectbasis en dan voor vier lessen. De tarieven zijn laag gehouden.

Docenten lichamelijke opvoeding Bennie Nordkamp en René Keupink verwachten dat de school voor vier lessen zal kiezen. "Buiten schooltijd schaatsen is lastig voor onze regionale school. We kiezen denk ik voor een project dat te behappen is. Pakweg 150 leerlingen uit de groepen vijf, zes, zeven en acht van deze regionale school voor speciaal onderwijs kunnen dan kennismaken met de elementaire beginselen in de schaatssport", zegt Keupink.

Hij is zelf een actieve schaatssporter die de ijsbaan ook veelvuldig privé zal gaan bezoeken. "Als er ijs kwam, zat ik als een van de eersten op de Bergvennen. Ook ga ik wel eens naar Deventer. Hoop gedoe. Ik ga minimaal een avond per week naar de nieuwe ijsbaan."

De docenten denken terug aan die tijd van toen, toen winters nog echte winters waren. "Als je uit school kwam ging je schaatsen, tot 's avonds laat." Dit perspectief keert met de komst van de ijsbaan misschien weer terug? Bennie Nordkamp, met een vrolijke lach: "In Nederland, met deze zachte winters, heb je geen kans om een fanatiek schaatssporter te worden. Nu met de ijsbaan erbij wel. Als ik terugdenk aan vroeger, dan denk ik ook aan koek en zopie, een beetje muziek en achter de meiden aan zitten. Dat allemaal was een hele beleving in mijn jeugd. Genieten."

De school zal vrijwel zeker een beroep doen op een bijdrage van de gemeente Enschede om de schaatsuurtjes voor de leerlingen te betalen. Nordkamp: "Er is altijd wel ergens een potje met geld te vinden. De gemeente heeft veel geld over voor de breedtesport. Enschede is niet voor niets sportstad van Nederland. We zullen best veel gebruik maken van de ijsbaan, denk ik, maar het hangt er vanaf wat de ijsbaan precies te bieden heeft."

Keupink: "De wisselwerking sport en school, dat is ook wat de rijksoverheid wil. Dus ook dat zit wel goed." Hoe belangrijk is schaatsen voor de ontwikkeling van de motoriek? Nordkamp: "Bij schaatsen komt het aan op balans en lichaamshouding. Balans is de basis van je bewegen en is dus zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de motoriek."

Jaren geleden liet de school in de winter een voetbalveldje onder water lopen. Dat hoeft straks niet meer. Een alternatieve Elfstedentocht met skeelers, stepjes en een enkele bolderkar, vorig jaar op het terrein van de school, kan nu ook worden omgezet in een echte schaatstocht. "We zien het dus wel zitten", zegt Keupink.

Bron:Twentse Courant Tubantia - DovenNieuws.eu