Image Robert Nicol is de eigenaar van een wijngaard. Hij is lid van de Amerikaanse Architectenvereniging. Hij kan skiën. Hij is piloot. Hij is muzikant. Hij heeft een grote verzameling koperen treinmodellen. En…hij is doof. Volledig doof sinds zijn geboorte heeft hij toch verschillende succesvolle 

carrières voor zichzelf uitgestippeld. Nu steekt hij de meeste tijd in het cultiveren van zijn wijngaard beplant met pinot noir en chardonnay. Lachend zegt hij, ik had nooit een mid-life crisis en nu heb ik een late-life crisis.
Nicol is geboren en getogen in La Jolla. Hij kreeg onderwijs aan huis. Hij werkte met een logopedist om te leren spreken en liplezen. Omdat doven niet kunnen horen om woorden juist uit te spreken moeten ze leren door veel te oefenen en vertrouwen op vibraties die ze voelen als ze de wang van de leerkracht voelen. Maar het is een levenslang proces en hij werkte 24 jaar lang met logopedisten. Liplezen is voor mij dus een gewone zaak. Het begint met één woord en gaat zo verder. Toen hij 5 jaar oud was wou hij zoals andere kinderen ook muzieklessen. Hij leerde piano spelen door letterlijk in de piano te bijten en de vibratie van elke muzieknoot te leren. Hij heeft nogal een levendige verbeelding van wat muziek zou kunnen zijn, zegt hij.

http://www.napavalleyregister.com/articles/2008.02/08/features/wine/

Bron:  Vertaald nieuws voor Doven