Image In Nederland bijna 1,5 miljoen mensen met een slecht gehoor. Fitnesscentra moeten maatregelen nemen om gehoorschade als gevolg van langdurig te harde muziek tijdens fitnesslessen te voorkomen. Dat stelt vakbond FNV Sport, waarbij enkele honderden sportinstructeurs zijn aangesloten. De vakbond gaat een enquete houden waarbij leden in de

fitnessbranche, die zo'n zeventienhonderd sportscholen en meer dan twee miljoen sporters telt, kunnen aangeven of zij last hebben van de harde muziek. Recent onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam toont aan dat de muziek tijdens groepslessen vaak te hard staat. Instructeurs, maar ook sporters staan te lang bloot aan 85 decibel of meer, wat boven de veilige grens is. In dit geval zijn werkgevers verplicht maatregelen te treffen om hun personeel te beschermen.

Uit de studie, die is uitgevoerd in opdracht van Intenz bedrijfsfitness, blijkt dat minder dan de helft van de instructeurs zich bewust is van het risico op gehoorschade. Ook fitnesscentra onderschatten het gevaar. Zij adviseren medewerkers vrijwel nooit de muziek zachter te zetten of oordopjes in te doen.

Eerdere studies uit het buitenland, onder meer in Groot-Brittannie en de Verenigde Staten, laten zien dat zowel instructeurs als sporters gehoorschade kunnen oplopen als zij langer bloot staan aan de pompende bassen en hoge tonen in een sportschool.

"Mensen zijn zich er niet van bewust. Het gaat niet alleen om instructeurs, maar ook om klanten. Terwijl we pretenderen die juist gezonder te maken", aldus Jolanda Klinkers van Intenz.

De Nationale Hoorstichting overweegt zelf onderzoek te doen naar het risico van harde fitnessmuziek tijdens de groepslessen. De organisatie, die zich vooralsnog alleen richt op te harde muziek op festivals en in discotheken, vreest dat te laat ingrijpen een hele generatie met gehoorproblemen opzadelt.

FNV Sport en de Arbeidsinspectie zeggen nog geen klachten te krijgen van instructeurs.

De beroepsgroep loopt vooral te hoop tegen de gebrekkige primaire arbeidsvoorwaarden in de fitnesssector. Problemen met de arbeidsomstandigheden komen daardoor op het tweede plan, stelt de vakbond.

Nederland heeft naar schatting een half miljoen mensen met ouderdoms- en lawaaislechthorendheid, dit laatste vooral door herrie op de werkvloer. Daarnaast komen er volgens TNO jaarlijks 22.000 jongeren bij die oorschade oplopen door veelvuldig discobezoek en het onverantwoord gebruik van mp3-spelers. In totaal telt Nederland bijna 1,5 miljoen mensen met een slecht gehoor.


Foto: Dagblad van het Noorden