Margie woont alleen en heeft twee volwassen kinderen. Met de vader van haar kinderen was ze 22 jaar lang getrouwd. “Mijn slechthorendhied ontstond na de geboorte van ons tweede kind. Ik heb altijd gedacht dat mijn slechte gehoor geen probleem was in onze relatie. Tot mijn echtgenoot mij verweet dat ik hem in bed had buitengesloten. Ik was volgens hem niet enthousiast genoeg geweest in mijn verbale uitingen.”
Focussen
In eerste instantie begreep Margie er niks van. “Ik stond perplex! Toen ben ik gaan nadenken. Mijn conclusie is dat je als slechthorende vaak wat stil en afstandelijk bent in bed, omdat je je best doet je partner zo goed mogelijk te horen. Ik was zo gefocust op de verbale signalen van mijn man dat ik mij niet echt kon laten gaan.”
Stil verdriet
Margie ontdekte dat ze niet de enige is met dit probleem. “Door er met anderen over te praten, weet ik inmiddels dat veel koppels worstelen met het probleem dat de slechthorende partner zich in bed niet volledig kan geven. Er is veel stil verdriet.”
Vooral jonge mensen die elkaar net hebben leren kennen, moeten een grote barrière overwinnen. Praten is belangrijk. “Maar dat is natuurlijk niet gemakkelijk als je twintig bent. Ik vind dan ook dat er veel meer voorlichting moet komen over de invloed van slechthorendheid op de beleving van seksualiteit.”
Avonturen
“Ik ben nu tien jaar alleen en heb wel wat avonturen met mannen meegemaakt”, gaat Margie verder. “Er waren hilarische ervaringen, maar ook zeer kwetsende. Sommige mannen wilden mij niet meer nadat ik verteld had dat ik slecht hoor. Alsof ik dan automatisch ook niet goed bij mijn hoofd ben!”
Met andere mannen heeft ze veel plezier gehad. “Ooit wilde een man iets liefs in mijn oor fluisteren. Toen mijn hoortoestel keihard begon te fluiten, moesten we allebei vreselijk lachen. Op dit moment heb ik een vriend die mijn lekker plaagt met mijn slechte gehoor: de goede dus.”
Dit artikel is een samenvatting van het interview ‘Een slecht gehoor heeft invloed op seksualiteit’ van Saskia Engbers, gepubliceerd in Horen, magazine van de Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden (NVVS), november/december 2006.
Meer informatie over otosclerose op http://www.otosclerose.nl/
Bron: Leefwijzer.nl en www.doventv.nl