Hoortoestellen, de nieuwe generatie

Image De tijd van schaamte voor een hoortoestel is voorbij. Dankzij de digitalisering en vernuftige foefjes zijn de apparaten praktisch onzichtbaar of juist design items die gezien mogen worden. Aan u de keus. Het laatste decennium kent veel ontwikkelingen in de wereld van hoortoestellen. De digitalisering zorgt er voor dat het eigenlijk kleine computers

zijn. Met software, waardoor op ieders specifieke wensen kan worden ingespeeld. “De nieuwe toestellen onderscheiden steeds beter verschillende geluidsituaties en passen zich aan. Het computertje maakt als het ware berekeningen van de omgeving waarin je je bevindt. Geluiden die niet belangrijk zijn worden gefilterd. Vroeger werd alles versterkt, ook de bijgeluiden. Dat zorgde er voor dat mensen in gesprekken alles hard hoorden binnenkomen. Te harde tonen en piepjes behoren steeds meer tot het verleden’’, vertelt Marcel Kamps van Phonak, leverancier van hoortoestellen en toepassingen.

Grofweg onderscheiden we toestellen in en achter het oor. Ongeveer tien procent van de mensen kiest voor een exemplaar in het oor. Nadeel is wel dat het daarmee ook kwetsbaarder wordt. Het gros van de mensen kiest voor een exemplaar voor erachter. De modellen zijn tegenwoordig zo klein dat ze ook daar namelijk amper opvallen, weet Mark Bakkum van GN Resound, dat allerhande toepassingen levert aan audiciens in Nederland. “Geen oor is hetzelfde en gehoorverlies dus ook niet. We kunnen nu inspelen op situaties zoals het volgen van gesprekken in een drukke ruimte. Dankzij de software kun je dat zelf instellen. Ga je een hectische vergadering in, dan kies je voor een bepaald programma op je hoortoestel. Maar er bestaan ook exemplaren die dat zelf al doen.’’ Ook de audicien kan een betere service bieden. Met de huidige apparatuur kunnen in de winkel situaties als een druk restaurant of park worden nagebootst. Hierdoor kan het hoortoestel nog meer op maat worden ingesteld.

Bluetooth
Gaandeweg stappen ook meer jonge mensen met gehoorklachten naar de winkel of een audiologisch centrum. Het grootste taboe op een hoortoestelletje is er inmiddels wel af. Deels is dat misschien verklaarbaar door het kleine formaat. Maar ook de vergrote aandacht voor het design en moderne extra’s spelen wellicht een rol. Zo is het mogelijk om via Bluetooth externe apparaten op het gehoortoestel te laten werken. Marcel Kamps: “Mp3-spelers en mobiele telefoons bijvoorbeeld worden dankzij Bluetooth gelinkt aan het toestel. Een ontvangertje zendt de geluiden van de audiobron draadloos door naar het hoortoestel.’’ Een andere noviteit is de zogenaamde richtingwerking. Dankzij de software richt het toestel zich op de persoon die de drager aankijkt, waardoor niet alle geluiden worden opgepakt. Een een-op-eengesprek met iemand in een druk restaurant wordt daardoor een stuk eenvoudiger. Daarnaast bestaat er software die de oren beter laat samenwerken. Het ene oor richt zich op de spreker, terwijl het andere de omgevingsgeluiden opvangt. Het versterken van geluid achter een slechthorende kan tegenwoordig ook. Handig voor wie in een rolstoel zit en degene achter zich wil horen. “In opkomst zijn strakker design en hippere kleuren in plaats van huidkleurig en grijs. Het is tegenwoordig allemaal mogelijk’’, zegt Mark Bakkum.

Bron: AnnieS 

Agenda Activiteiten

vr 29 mrt 2024 - 19:00 - 23:45
Eurohaven (Klaverjas)
do 04 apr 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
do 11 apr 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
do 18 apr 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
za 20 apr 2024 - 19:00 - 00:00
RDSVC - BINGO
do 25 apr 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
do 02 mei 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
do 09 mei 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open

LOGO LSF 2023

logo MCS banner klein

Uit onze webshop