De noodzaak daartoe blijkt zonneklaar uit een onderzoek van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA), dat aan het begin van de conferentie werd gepresenteerd. Het percentage doven en zwaar slechthorenden dat werk heeft, is beduidend lager dan het aantal horenden, zo maakt deze studie duidelijk. Ook ligt hun salaris gemiddeld lager, werken ze meer in lage functies en is het percentage arbeidsongeschikten enkele malen hoger dan bij horenden.
Eigenschappen
Het zijn
niet de eigenschappen van de mensen met een ernstige gehoorbeperking
die het probleem vormen. Zij zijn voor vele functies geschikt en vaak
goed gemotiveerd. De beperking zit in de communicatie en de relatie
tussen horenden en niet-horenden, betoogde OSA-onderzoeker Ton Korver.
En dat heeft weer directe gevolgen voor werkrelatie en het bemachtigen
van een arbeidscontract.
Deze arbeidsmarktsituatie verhoudt zich slecht met de sociale wetgeving. Met name WIA en Wajong beogen meer mensen aan het werk te helpen en/of te houden. In praktijk blijken deze regelingen niet erg effectief, constateerden verschillende sprekers op de conferentie.
Vacatures
Net als in vele
andere bedrijfstakken is in de metaalbewerking grote behoefte aan goed
personeel. Momenteel zijn er enkele duizenden vacatures. Met die vraag
in het achterhoofd, stelde Van der Leest voor om praktische afspraken
te maken om doven en slechthorenden aan het werk te helpen. Enkele
honderden zouden daarvan de komende jaren moeten profiteren.
Hij nodigde de organiserende belangenorganisaties (verenigd in het PAW) te komen met ideeën, zodat vakbonden en werkgevers concrete plannen kunnen maken. Yvon van Houdt, als bestuurder van de vakcentrale CNV op de conferentie aanwezig, toonde zich verheugd. 'Enkele honderden banen in de komende jaren. Zo'n aanbod krijgen we niet elke dag. Die afspraak staat', was haar reactie.
Ook het PAW (Platform Auditieve beperking en Werk) toonde zich ingenomen met de toezegging. Het PAW is een samenwerkingsverband van belangenorganisaties voor doven en slechthorenden en de reïntegratiebureaus.
Bron: CNV