gebaren. Dat zijn niet alle gebaren. Welke gebaren staan er wel in? Gebaren voor bijvoorbeeld: koffie, thee, goedenmorgen, maandag, dinsdag, ik, jij. Dus gebaren die je elke dag gebruikt. Dat noemen wij basisgebaren. Ook staan er naamgebaren in voor plaatsen en landen.
Naast 3.000 illustraties van basisgebaren met voorbeeldzinnen en grammaticale informatie, bevat dit woordenboek een vertaalindex met Nederlandse trefwoorden, een bijlage met illustraties van topografische naamgebaren, gebaren voor getallen, informatie over de Nederlandse Gebarentaal en een beknopte grammatica.
Belangrijk
Waarom is het belangrijk dat er nu ook een Van Dale basiswoordengeboek is van de Nederlandse Gebarentaal? Van Dale is een grote uitgever in Nederland van woordenboeken. De Nederlandse woordenboek van Van Dale bestaat uit drie dikke boeken. Ook zijn er Van Dale woordenboeken Nederlands/Engels, Nederlands/Turks en Nederlands/Indonesisch. Zelfs ook Nederlands/Zweeds. Van Dale wil ook het woordenboek gebarentaal uitgeven. Dat betekent dat van Dale vindt dat onze taal hoort bij de Nederlandse Taal- en cultuur. Dat is een grote stap vooruit in de maatschappelijke erkenning.
Minister Plasterk
Ook minister Plasterk vindt de nieuwe woordenboek van de Nederlandse Gebarentaal zo belangrijk dat hij graag het eerste boek wilde ontvangen. De directeur van het Nederlands Gebarencentrum was dan ook trots om het aan hem te mogen geven!
Veel aandacht!
Dat er nu - eindelijk! - een 'gebaren-woordenboek' is, heeft veel aandacht gekregen op de T.V.: Bij de NOS, bij Editie NL en bij Man bijt hond.
Je kan het Van Dale Gebarentaalwoordenboek online bestellen bij Gebarenshoppie. Klik hier .
Bron: Dovenschap - Hoorwijzer