Tot 1 januari gaf de 't' in de programmagids aan of een televisieprogramma ondertiteld werd. Sinds dit jaar is dit niet meer het geval. Dat betekent dat slechthorenden en doven nu moeten wachten tot het betreffende programma op een van de programmapagina’s van teletekst verschijnt (pagina 201, 202 of 203). Dit is erg onhandig voor mensen die bijvoorbeeld in het begin van de week willen weten of er ondertitels zijn bij een programma dat later in de week wordt uitgezonden.
SOAP! hecht aan een goede ondertiteling van zo veel mogelijk Nederlandstalige programma's. Er zijn in Nederland circa 1,5 miljoen slechthorenden en doven. Een deel van hen gebruikt ondertiteling. Daarnaast wordt ondertiteling ook veel gebruikt door anderen: onderzoek door de Publieke Omroep heeft aangetoond dat maar liefst 4 miljoen mensen in Nederland gebruikmaken van ondertiteling door Teletekst. Zij gebruiken ondertiteling bijvoorbeeld in rumoerige omstandigheden, of als ze hun huisgenoten niet willen storen met het tv-geluid. Kijk voor meer informatie hierover op de speciale website over ondertiteling.
Na de oproep van de NVVS en van SOAP! om als televisiekijker te protesteren bij de VPRO is de 't' weer terug. Daarom stuurde SOAP! deze e-mail naar de directie:
In de programmagids van de VPRO wordt het ondertitelingssymbool 't' weer afgedrukt. Protesteren helpt dus! De NVVS en SOAP! hebben in hun nieuwsrubriek opgeroepen een e-mail naar u te sturen om aan te geven dat het vermelden van de 't' heel handig is voor mensen die in het begin van de week willen weten of de programma's die ze later in de week willen bekijken worden ondertiteld. Wij vermoeden dat u veel e-mails hebt ontvangen, want de 't' is weer terug in het programmablad! Dat is goed nieuws voor uw slechthorende en dove leden. Op de NVVS-website zullen we hierover berichten. Hartelijk dank!
Met vriendelijke groet,
Joop Beelen, beleidssecretaris SOAP!
Bron: NVVS