Het gesprek is met hulp van een doventolk thuis bij Jurgen Blommerde, een van de bestuursleden. Parkeren op deze woensdagavond op de Bergse Plaat is een crime, maar gelukkig is de aandrang voor foutparkeren bedwongen en is gekozen voor een eind lopen: voorzitster Wendy Poppe blijkt bij de politie te werken. Op de administratie weliswaar, maar toch.
Hun handicap vormt geen belemmering voor een gewone baan. Poppe (23), afkomstig uit Krabbendijke, is dus administratief medewerkster. Secretaris Jurgen Blommerde (40) uit Bergen op Zoom is vrachtwagenchauffeur. "In het begin vonden mensen het moeilijk om met mijn doofheid om te gaan, maar op een gegeven moment weten ze wie je bent. Het is nu geen enkel probleem meer."
Ossendrechtenaar Davy Paardekam (28) zit in de metaalbewerking. En penningmeester Stefan de Wachter (25) uit Krabbendijke is meubelmaker. Hij kreeg drie maanden om zich te bewijzen. "En ik mocht blijven."
Maar voor Poppe is een nieuw gevecht alweer begonnen. Eind dit jaar krijgt ze haar ontslag; de zoektocht naar een nieuwe baan is in volle gang. "Ik heb stapels brieven liggen, maar ik word steeds afgewezen. Het is echt moeilijk. Telefoneren kan ik natuurlijk niet, maar voor de rest kan ik alles. Administratie, schoonmaken, magazijnwerk, zeg het maar. Maar ja, je moet wel de tijd krijgen om dat aan te kunnen tonen."
Zo vergaat het ze meestal, zegt Adrie, de vader van Jurgen. "Maar geef ze een kans en ze zullen die pakken. Ze werken keihard, zijn extra gemotiveerd."
De vier kennen elkaar van de bowlingclub voor doven Zeedo in Middelburg. Wat daar aan leden bij kwam, kwam meestal uit Noord-Brabant. "Dus hebben we voor Bergen op Zoom gekozen, want dat ligt centraler", legt Jurgen Blommerde uit.
Een eigen vereniging voor dove mensen is voor de sociale contacten van groot belang, menen de initiatiefnemers. Het reguliere uitgaansleven is aan de meesten niet besteed. Davy schudt het hoofd: "Ik hoor de muziek niet, dus ga ik niet."
Wendy: "We wonen niet bij elkaar in de buurt, dus is het leuk om elkaar regelmatig te zien. Dan voelen we ons niet eenzaam. In de horende wereld is het moeilijk om contact te krijgen."
Zelf heeft ze een jaar op een badmintonclub gezeten.
"De communicatie is zo lastig. Mensen moeten me steeds recht aankijken zodat ik goed kan liplezen. Maar ja, in een club praat iedereen met iedereen en dat is voor ons bijna niet te volgen. Daarom ben ik er maar gestopt, al speelde ook mee dat ik een blessure kreeg."
Ook ZBSD richt zich in eerste instantie op bowling. De club neemt eens per maand deel aan landelijke wedstrijden voor doven en slechthorenden in Zoetermeer en organiseert clubavonden op banen in de regio. Maar met de bowlingclub moet het balletje pas echt gaan rollen. De vereniging streeft naar een eigen clubhuis, met ruimte voor allerhande sport- en ontspanningsactiviteiten, waarbij de leden die zich melden zelf kunnen aangeven wat ze willen doen. Adrie Blommerde: "We zijn voor een paar avonden te gast geweest bij het Facilitair Bedrijf. Maar een eigen plek zou ideaal zijn. We zijn in overleg met de gemeente."
Ondertussen krijgt ZBSD met een maandblad en een internetsite steeds meer vorm.
"We zijn ook druk naar sponsors aan het zoeken", zegt Adrie Blommerde. "Ook zijn we bezig een pendeldienst op te zetten zodat doven en slechthorenden uit de verre omtrek naar Bergen kunnen komen."
De bowlingavonden in Middelburg trokken zo'n dertig mensen. In de nieuwe opzet moet dat kunnen groeien, denkt Poppe. ,,Met tachtig is het voor ons geslaagd."
www.zbsd.nl
Bron: BN/De Stem - DovenNieuws.eu