Directeur
Ludo Vingerhoeds, de motor achter het project, leidde het geheel. De
harmonie Sint-Cecilia uit Tielrode zorgde voor de muzikale omlijsting.
Nadat Zr. Mia Geerits en Br. Veron Raes symbolisch de eerste steen
hadden gelegd, vond een receptie plaats.
De rustoorden van Tielrode met 30 woongelegenheden en Stille Droom in Temse met 12 woongelegenheden telden in 1997 te weinig bedden om bij de overheid een nieuwbouwproject in te dienen. De verantwoordelijke overheidsinstantie Vipa legt de lat op 40 bedden. Onder impuls van Ludo Vingerhoeds werden gesprekken tussen beide rustoorden op gang gebracht. Door samenvoeging van de capaciteit zou de drempel van 40 immers wèl bereikt worden en een toekomstgericht project mogelijk worden.
De besprekingen mondden in 1998 uit in een gezamenlijk bestuur, met daarin afgevaardigden van beide congregaties. De bewoners van het rustoord voor doven 'Stille Droom' werden in 1999 als afzonderlijke leefgroep geïntegreerd in het rustoord in Tielrode. Personeelsleden bekwaamden zich in gebarentaal.
Eens de fusie gerealiseerd, werd de overheidsprocedure voor de bouw van een nieuw rusthuis gestart (1999). De uitgebreide administratieve procedure werd al met succes afgerond in 2000. Omwille van de vele aanvragen in functie van de beschikbare overheidsbudgetten groeide de wachttijd aan tot 7 jaar: pas in 2007 liep de officiële subsidietoezegging binnen en recent paste minister Vervotte de procedure aan.
het project
Omwille
van de evolutie van de erkenningsnormen van de overheid en de evolutie
in de comfortwensen van de ouderen, koos Huize Vincent voor een
eigentijds en toekomstgericht project. Veel aandacht wordt besteed aan
maximale ruimte voor de woongelegenheden en de inrichting van
leefruimten. Vanuit de visie tot integratie in het dorp ging ook grote
aandacht naar de inplanting aan de Antwerpse Steenweg, de vormgeving
van de voorgevel en de buitenaanleg.
De buitenaanleg beoogt maximale uitwisseling met de omgeving door de aanwezigheid van een cafetaria-terras, petanquebanen en wandelruimte. De maximale wisselwerking tussen rustoord en dorp wordt passend weergegeven in het motto waarmee de initiatiefnemers het project voorstellen: 'Rusthuis in het dorp… Dorp in het rusthuis.'
De eerste fase omvat de bouw van 60 rustoordwoongelegenheden en 3 plaatsen kortverblijf. Aangepaste technologische communicatietoepassingen richten zich op het verblijf van dove ouderen.
De
tweede fase, waarvan de opstart van de procedure in voorbereiding is,
voorziet op de plaats van het huidige rusthuis nog 33
rustoordwoongelegenheden, serviceflats en een polyvalente zaal. Met dit
omvangrijke project komt Huize Vincent bovendien tegemoet aan de
problematiek van de lange wachtlijsten. (rolf duchamps)
Bron: Waaskrant.be