Grijs is geld

Image De brillen en gehoorapparaten zijn nu al niet meer aan te slepen. Beleggers investeren in prothesen en steunzolen. Leve de vergrijzing. Geld steken in vergrijzing loont. Medische bedrijven, maar ook steeds meer investeerders proberen te profiteren van de explosieve groei van het aantal senioren en de verschillende kwalen die komen kijken bij het ouder worden. Steunkousen
Voor wie de cijfers niet kent: het aantal 55-plussers neemt in Nederland
de komende dertig jaar met 63 procent toe en in 2025 zal circa 40 procent van de Nederlanders 55 jaar of ouder zijn. En dat is geen typisch Nederlands probleem, want ook de wereldbevolking wordt ouder en heeft in toenemende mate behoefte aan hulpmiddelen zoals looprekken, steunkousen en brillen.
Inspelen op kwaaltjes
Een partij die de vergrijzing heeft ontdekt en handig inspeelt op de steeds groter wordende stoet ouderen is de Rotterdamse investeringsmaatschappij HAL. Begin deze week werd duidelijk dat de eigenaar van Pearle bouwt aan een van de grootste brillenketens ter wereld door in Chili opnieuw een keten te kopen. Uit verschillende rapporten van medische organisaties blijkt dat slechtziendheid een van de kwaaltjes is die onlosmakelijk verbonden zijn aan het ouder worden. Alleen al in Nederland is 85 procent van de mensen van vijftig jaar of ouder brildrager, zo blijkt uit een studie van stichting Oogfonds Nederland en de Wereldgezondheidsorganisatie. De verwachting is dat door het ouder worden van de wereldbevolking ook het aantal blinden en slechtzienden alleen nog maar toeneemt.

Gehoorapparaten
Door ook buiten Nederland te kijken probeert HAL een wereldwijde top-3 positie te verkrijgen in het brillensegment. Ongetwijfeld met als doel deze ketens later voor veel geld door te verkopen. Om dezelfde reden heeft HAL ook een belang genomen in Audionova, een producent van gehoorartikelen, die actief is in meerdere Europese landen. Het aantal optiekketens dat HAL inmiddels in bezit heeft, is in ieder geval indrukwekkend. Zo kocht de investeerder in de afgelopen jaren bijna twintig verschillende optiekketens in landen als Brazilië, China, Roemenië en Turkije, en is HAL met Pearle ook actief in andere Europese landen. De investeerder haalt met de wereldwijde verkoop van brillen en lenzen een omzet binnen van inmiddels zo’n twee miljard euro.

Hans Anders te koop
Dat brillen ‘hot’ zijn blijkt ook uit het feit dat Hans Anders, met 500 brillenwinkels de grootste keten van Nederland, te koop staat. Naar verluidt zou investeerder Gilde, een vroeger onderdeel van Rabobank, er vanaf willen omdat het nu al wil profiteren van de gestegen vraag naar brillen.

Wat Gilde voor Hans Anders wil vangen, is nog niet helemaal duidelijk, en ook of de verkoop doorgaat, is nog niet 100 procent zeker. Volgens een bankier die betrokken is bij het verkoopproces, wil Gilde de hoofdprijs vragen voor Hans Anders. Belangstelling is er in ieder geval genoeg, aldus de betrokken bankier. Gek genoeg komt die belangstelling niet direct uit de hoek van HAL, maar zijn het met name grote buitenlandse investeerders die interesse hebben getoond voor de Nederlandse marktleider op het gebied van de verkoop van brillen.

Vergrijzing loont
Dat vergrijzing loont, wordt ook bevestigd in een studie van IRIS, het onderzoeksbureau van Robeco en Rabobank. Lex Hoogduin, de hoofdeconoom van vermogensbeheerder Robeco, concludeert in het rapport ‘Schaarste in overvloed’ dat ondernemingen die actief zijn in de gezondheidszorg en dienstverlening behoorlijk kunnen gaan verdienen aan de alsmaar ouder wordende wereldbevolking.

Dat zijn met name farmaciebedrijven en financiële instellingen die op het thema vergrijzing gaan zitten. IRIS is in het rapport ook buitengewoon positief over de kansen van bedrijven die medische apparatuur maken, zoals Philips.

Speerpunt
HAL is dan ook niet de enige Nederlandse langetermijninvesteerder die inspeelt op het feit dat mensen steeds ouder worden. Ook Waterland, dat zo’n 625 miljoen euro aan fondsen voor externe financiers beheert, hoopt beter te worden van de vergrijzing en heeft het thema uitgeroepen tot een van de speerpunten van zijn investeringsbeleid.

Zo steekt Waterland inmiddels geld in tandtechnische laboratoria en in orthopedische hulpmiddelen, zoals prothesen, rolstoelen, schoenen
en steunzolen.

Daarnaast heeft Waterland in 2004 in België de Senior Living Group opgericht, dat een leidende positie probeert te verwerven in de Belgische
markt van rust- en verzorgingstehuizen. Dat lijkt aardig te gaan lukken,
want inmiddels heeft de groep zeventien van dit soort tehuizen in zijn bezit, staan er 1.500 mensen op de loonlijst en werd er vorig jaar een omzet behaald van meer dan 70 miljoen euro.

Bron: De Pers / DovenTV

Agenda Activiteiten

za 20 apr 2024 - 12:00 - 17:00
Amman (Ontspanning)
za 20 apr 2024 - 19:00 - 00:00
RDSVC - BINGO
do 25 apr 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
do 02 mei 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
do 09 mei 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
do 16 mei 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
do 23 mei 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
do 30 mei 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
za 01 juni 2024 - 11:00 - 17:00
Wapperdag 2024

LOGO LSF 2023

logo MCS banner klein

Uit onze webshop