Enige hbo-opleiding
De opleiding Audiologie in Eindhoven is de enige hbo-opleiding in Nederland. Voordat Fontys hier vier jaar geleden mee startte, bestond er alleen een opleiding voor universitair afgestudeerden (klinisch-fysicus/audioloog), een private cursus ‘Audiologie assistent’ en een mbo-opleiding voor audicien. De klinisch-fysicus/audioloog volgt na zijn universitaire studie (meestal natuurkunde) een vierjarige ‘in-service’ opleiding bij een erkend Audiologisch Centrum. In Europa staat deze groep bekend als ‘specialized audiologist’. De hbo’er krijgt de Europese titel ‘general audiologist’. De mbo-opleiding voor audicien is bedoeld voor mensen die gaan werken in een winkel met hoortoestellen.
Traditionele sector
Carlo Habets volgde de hbo-opleiding Audiologie bij Fontys in deeltijd. Hij werkte als audicien, maar kon in dat werk zijn ambities niet kwijt. Al jarenlang was Habets op zoek naar een opleiding waar zijn brede interesses gecombineerd werden. In zijn inmiddels afgeronde studie vond hij de juiste combinatie. Habets merkt dat het werkveld nog niet voorbereid is op een nieuwe beroepsgroep.
‘Voor audiologen op hbo-niveau moeten nieuwe functies gecreëerd worden.Ik denk niet dat dat gemakkelijk gaat gebeuren, aangezien de sector erg traditioneel is.’ Om niet te wachten tot er een geschikte baan vrij zou komen, bedacht Habets met twee compagnons een nieuw concept binnen de hoorzorgmarkt. Door samen te werken met keel-, neus- en oorartsen (kno) combineren ze verschillende aspecten van de hoorzorg. Mensen hoeven niet meer naar verschillende dienstverleners. Ze kunnen op één plek terecht voor gehoortesten, advies en het aanmeten van een hoortoestel. ‘Ook dit doet stof opwaaien, omdat nu de verschillende kanalen nog strikt van elkaar gescheiden zijn,’ vertelt de Bachelor of Audiology.
Gesprekspartner
Chris van Ligtenberg, klynisch fysicus/audioloog, merkte als een van de initiatiefnemers van de hbo-opleiding dat collegae en anderen uit het werkveld sceptisch stonden tegenover de nieuwe studie in Eindhoven. Zowel medewerkers van universitair als mbo-niveau waren er niet van overtuigd dat in de audiologie een hoger kader op hbo-niveau gewenst was. ‘Hoewel dit bij andere beroepsgroepen al jaren een feit was. Kijk maar naar hbo-opleidingen als podotherapie en logopedie,’ aldus Van Ligtenberg. Hij ziet een duidelijke rol voor de hbo'ers in het werkveld: ’De hbo-audioloog zie ik vooral als gesprekspartner van de klinisch-fysicus/audioloog en de KNO-arts en als intermediair tussen de twee opleidingsniveaus’.
Opleiding heeft perspectief
Zelf zit Van Ligtenberg al meer dan vijftig jaar in het vak. Na zijn pensioen als directeur van het Audiologisch Centrum van de Prof J.J. Groen Stichting te Amersfoort, is hij zich bezig gaan houden met het onderwijs in zijn werkveld. Het curriculum voor de hbo-studie werd in samenwerking met vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk ontwikkeld. Ook vroeg Van Ligtenberg prominenten uit het werkveld gastcolleges te komen geven. Dat gebeurt nu nog steeds. Hoewel het aantal studenten niet echt groot is: er starten ieder jaar ongeveer vijftig vol- en deeltijdstudenten, heeft de opleiding in zijn ogen zeker perspectief. 'Het belang in de 'Auditieve Wereld' wordt steeds groter. Het werkveld krijgt nu in de gaten dat er een opleiding in Eindhoven bestaat. Daardoor worden bijvoorbeeld de stages steeds leuker en beter.'
Suriname
Shimona Arrias vertrekt eind juli met haar hbo-diploma Audiologie naar Suriname. Vier jaar geleden schreef ze zich bij Fontys in voor fysiotherapie.Ze werd uitgeloot en koos voor de nieuwe voltijdopleiding rondom het gehoor. De eerste twee jaar kende wel wat kinderziektes. Vooral het gebrek aan docenten was een groot probleem.
Shimona twijfelde of ze na het eerste jaar door zou gaan. Dit kwam ook doordat een aantal van haar vriendinnen stopten met de opleiding. Nu is ze blij dat ze heeft doorgezet.‘Bij andere opleidingen is het ook geen rozengeur en maneschijn. En in Suriname is heel veel te doen. Er zijn veel slechthorenden en er is geen plek waar mensen terecht kunnen voor advies.’ Wel ziet Shimona dat de voltijdstudenten het nu een stuk beter hebben. Dat komt onder andere door de komst van klinisch-fysisch audioloog Martin Stollman. ‘Hij geeft goede colleges. Je weet zeker dat je er wat van opsteekt,’ aldus Shimona. In haar moederland gaat ze samen met een kno-arts en een soort audicien een gehooradviescentrum opzetten. ‘Dat wordt wel spannend. Voor advies kan ik gelukkig terecht bij mijn stagebegeleiders. En anders kan ik altijd nog het boek Hearing Aids van Dillon erbij pakken. Als je echt iets wilt weten, dan staat het daar wel in.’
Bron: Fontys Hogescholen / DovenNieuws.eu