Image Een spirituele ervaring noemen sommigen het zelfs. Anderen dichten het genezende krachten toe. Maar zwemmen met dolfijnen is vooral heel erg leuk en erg bijzonder.Tuimelaardolfijnen zijn met recht bijzondere dieren. Met hun intelligentie, de Mona Lisa-glimlach en gestroomlijnde vorm zijn ze al eeuwenlang vriend van de mens. Tuimelaars komen bijna over de hele wereld voor, en ook in de Nederlandse wateren van de Noordzee zijn ze soms nog wel eens te vinden. Al zijn het felle roofdieren, voor mensen zijn ze eigenlijk altijd vriendelijk.

Veel plaatsen

Zwemmen tussen de dolfijnen kan op heel veel plaatsen in de wereld. Op Curaçao bijvoorbeeld zit de Dolphin Academy. Voor iets meer dan honderd euro krijg je zwemvinnen aan je voeten en zwem je met de dolfijnen in hun lagune. Je kunt ze aaien en ze opdrachten geven in de vorm van gebaren. Het hoogtepunt is volgens de school de zogenaamde 'dorsal ride' waarbij je razendsnel door het water wordt getrokken terwijl je hangt aan de rugvin van één of twee tuimelaars (filmpje).

Gevangen of vrij?

Zo zijn er nog heel wat plaatsen waar je met de dolfijnen het water induikt. Het blijven echter dieren die in gevangenschap leven, en er is natuurlijk veel voor te zeggen dat het zo niet helemaal bedoeld is. Zwemmen met wilde dolfijnen kan ook op veel plaatsen. Op veel plaatsen is daarvoor een inham of lagune gebruikt, waar de dolfijnen vanuit de oceaan naar toe kunnen zwemmen voor wat aandacht en natuurlijk een makkelijk verdiend visje. Op de Azoren kun je zo'n ecologisch bewuste dolfijnreis doen. Onderdeel van de vakantie is uitgebreide informatie van een zeebioloog en veel informatie over hoe dat moet, zwemmen met wilde dolfijnen. Een garantie dat de dieren zich laten zien is er echter nooit te geven, al is het bijna iedere dag raak.

Tegenstanders

Er zijn overigens ook heel wat tegenstanders van het zwemmen met dolfijnen, zeker die in gevangenschap. Een website stelt dat mensen die echt van dolfijnen houden in ieder geval nooit mee moeten doen aan een dergelijk programma. Met het bekijken van dolfijnen in hun natuurlijke omgeving is natuurlijk al veel minder mis. En dat kan al in Frankrijk of Zuid-Engeland, waar speciale bootjes je meenemen voor een trip op zee. Bijna altijd laten de dieren zich zien en zwemmen een stuk met het schip mee.

Nederland

Helemaal dicht bij huis kun je ook in contact komen met de tuimelaars in het Dolfinarium. In het speciale programma Dichter bij Dolfijnen kom je dicht bij de dieren. De kans dat je ze kan aaien is groot, maar zwemmen met de dieren gebeurt onder geen beding. Wel krijg je een wetsuit aan en ben je in het water met de dieren en kun je helpen met voeren. Voor kinderen met het syndroom van Down of een autistische stoornis organiseert het Dolfinarium ook speciale 'interactie-therapie'.

Bron: dag.nl