Image Hij gaf zich uit voor vastgoedmakelaar, dierenarts, handelaar in kermisattracties en zelfs voor mede-eigenaar van Ponypark Slagharen. Meesteroplichter Dave H. (37), geboren in Groningen, moest zijn duistere praktijken staken, toen hij in oktober 2006 werd ontmaskerd. Zijn toenmalige vriendin was tot de ontdekking gekomen dat haar partner niet was wie hij zei dat hij was en schakelde de

politie in. Na zijn arrestatie volgde een reeks van aangiften door bedrijven die voor duizenden euro’s waren getild. H. is nu, na zijn zoveelste straf, in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel. In totaal is voor ruim 20.000 euro aan vorderingen van benadeelde bedrijven en door hem ingepalmde vrouwen door het gerechtshof in Leeuwarden toegewezen.

Dave H., die door het hele land onder verschillende namen opereerde, heeft sinds 1993 een indrukwekkende ‘staat van dienst’ opgebouwd. Zeker veertien vrouwen werden door hem gebruikt als instrument voor zijn oplichtingspraktijken. Zijn slachtoffers werden geïntimideerd, zwaar mishandeld en met de dood bedreigd als ze met hem wilden breken. Door hen te dwingen betalingen voor hem te doen, werden de vrouwen financieel uitgekleed.

H. is vier maal eerder wegens oplichting veroordeeld tot forse gevangenisstraffen. Door de jaren heen heeft hij met zijn gladde praatjes talloze bedrijven voor honderdduizenden euro’s opgelicht.

De meesteroplichter kon in 2006 weer toeslaan, nadat hij niet naar de gevangenis in Veenhuizen was teruggekeerd van een proefverlof. In september dat jaar legde H., die zich uitgaf voor Senna van de Weerdt, het aan met een 26-jarige vrouw uit Buitenpost. Dat werd hem noodlottig. Haar familie ontdekte dat Senna van de Weerdt niet bestond en tipte de politie die hem arresteerde.

In 2001 had H. ook al toegeslagen. Toen dwong hij een vrouw met hem mee te gaan naar Spanje. Het slachtoffer werd financieel kaalgeplukt en de crimineel probeerde haar te vermoorden. Voor een 40-jarige vrouw uit Friesland liep het slechter af. De vrouw werd zo zwaar mishandeld dat ze bijna doof is. Ze probeert nu samen met andere slachtoffers een proces tegen de man te beginnen.

Bron: AD.nl