Image HORSSEN - Henny Blankestijn en Wim Jacobs hebben ruimte, letterlijk en figuurlijk. Op hun boerderij aan de Middelwaard in Horssen én in het hoofd en hart. Per 1 november beginnen ze een kleinschalig dagactiveitencentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. We willen iets anders bieden dan wat je in grote zorginstellingen ziet. We gaan hier uit van het individu. Het echtpaar spreekt ook liever niet van centrum. "Dat klinkt zo klinisch" , verklaart Wim.

Ze noemen de plek Dagbesteding Landrust, vernoemd naar de eeuwenoude boerderij van het echtpaar en hun kinderen Ruud en Lieke en pleegdochter Roos.

Henny Blankestijn heeft jarenlang gewerkt bij De Gelderse Roos in haar geboorteplaats Wolfheze en tot maandag was ze in dienst als activiteitenbegeleidster bij 's Heeren Loo in Druten. "En nu ga ik van mijn hobby's mijn werk maken", zegt ze lachend.

Ze doelt op het schilderen, koken en knutselen met de nieuwe dagelijkse bezoekers van Landrust. "Het buitenleven staat hier centraal. Onze pleegdochter heeft een verstandelijke beperking en ik zie elke keer weer hoe zij geniet van de dieren en het buiten zijn."

Man Wim is agrarisch makelaar, maar zal zeer betrokken zijn bij het nieuwe bedrijf aan huis, zo geeft hij aan.

Verder trekt het echtpaar nog drie medewerkers aan. "Geen verplegers, maar juist een kok of timmerman. En we hopen op veel vrijwilligers die met de mensen op pad gaan. Als een maatje. "

Landrust biedt in de toekomst plek aan vijftien mensen. " Van demente bejaarden tot 'jonge honden' met een beperking", vertelt Wim Jacobs. "Wil iemand een auto slopen, dan kan dat. Het gaat dus niet alleen om het aaien van koeien en varkens."

De eerste vier bezoekers komen 1 november op Landrust, twee dove jongens en twee dames van rond de 40. Allen wonen dan in het Thomashuis in Beneden-Leeuwen, gerund door Heleen en Erik Koudijs, zus en zwager van Henny. De mensen komen op basis van een zorgindicatie een aantal dagen per week naar Landrust.

De dag begint met het voeren van de beesten, zegt Henny Blankestijn. " Spannend, want geen van allen hebben ze ervaring, dus misschien heb ik straks vier gillende mensen in het kippenhok."

Voorlopig wordt het achterhuis ingericht als recreatieruimte. In het voorjaar hoopt het echtpaar te kunnen beschikken over een uitgebouwde schuur met serre. Henny: "Ik zou hier ook dolgraag een theeschenkerij beginnen. Ik wil de buitenwereld binnen halen."

De plannen zijn goedgekeurd door de Welstandscommissie. Nu is het wachten op de bouwvergunning.

Bron: De Gelderlander