Image OSS - Zeer slecht ziend, slecht horend en een lichte verstandelijke beperking. Toen de 76-jarige Theo van de Burght na het onverwachte overlijden van zijn zus, afgelopen maart, alleen kwam te staan, was de gedachte van iedereen om hem heen: nu moet hij  naar het verzorgingshuis.

Maar níet die van Theo van de Burght zelf. "Kost veel geld", zegt hij aan het eettafeltje in zijn woning in Oss. "En je mag alleen een bed, stoel en tv mee." De snelle, binnensmondse antwoorden volgen pas na herhaaldelijk, hard geroepen vragen.
Hij heeft hier 33 jaar lang lief en leed gedeeld met zijn zus. Met haar boterde het lang niet altijd, zeker niet naarmate ze beiden slechter gingen horen. Maar meneer Van de Burght is verknocht aan zijn schilderijen en meubels; zijn zelfstandigheid. "Nu kan ik doen en laten wat ik wil."
"Wie zou ik zijn om hem iets anders op te leggen?", zegt Margarette Rombout, ambulant begeleidster van Dichterbij in Oss. Zij besloot na ampel beraad haar bedenkingen opzij te zetten. En ze ging van alles regelen en aanschaffen om zijn wens mogelijk te maken.
Grootste zorg was het gevaar dat Theo van de Burght voor zichzelf en zijn omgeving kon opleveren. Zelf koken deed hij al jaren. "Maar hij hoort en ziet niet dat soms het gas openstaat, maar de pit niet brandt." Dat probleem is opgelost met maaltijdservice.
En zo kwam er ook een speciale deurbel met lichtsignalen, een telefoon voor slechthorenden, een loopstok en persoonlijk alarm. Dat was even wennen, maar nu voelt Theo zich er veilig bij.
Minstens zo belangrijk echter is het netwerk van professionele en vrijwillige ondersteuners dat Rombout aaneenknoopte. De buurvrouw, een echtpaar wat verderop, een vrijwilliger, de thuiszorg; ze zorgen samen dat er boodschappen komen, het gras wordt gemaaid, zijn ogen worden gedruppeld.
Als Theo nog eens komt te vallen, weet de alarmcentrale hulp te vinden.
Het liefst zit Theo zit nog altijd pal voor zijn kolossale breedbeeldtv. Maar, al is hij erg op zichzelf, ook de aanspraak stelt hij op prijs. Hij gaat er tegenwoordig zelfs vrijwel dagelijks op uit; 's middags even naar de ouderensoos, 's avonds voor een borreltje naar verpleeghuis Vita Nova.
Maar klokke acht uur gaat-ie fijn weer naar huis.
De Brabantse stichting Regie over eigen Leven houdt een wedstrijd van de mooiste voorbeelden van verstandelijk gehandicapten die zelf de touwtjes in handen hebben. De finale is op 22 november in het provinciehuis.

- www.regieovereigenleven.nl

Bron: Brabants Dagblad