Image HILVERSUM - Ondertiteling van tv-programma’s via teletekst, bedoeld voor doven en slechthorenden, blijkt enorm populair. Zo’n vier miljoen kijkers boven de 13 jaar maken er wel eens gebruik van, van wie bijna 500.000 dagelijks. Slechts één op de zes gebruikers heeft gehoorproblemen. Teletekst 888 is verreweg het populairst. De uitkomsten verbazen de publieke omroep, opdrachtgever van het onderzoek door Kijk- en Luisteronderzoek Kwalitatief, in hoge mate. Jurgen Lentz, manager van de afdeling ondertiteling: ,,Ik had niet verwacht dat er zoveel niet-doven en niet-slechthorenden gebruik van zouden maken.’’

Vooral jong volwassenen (19-24 jaar) en 75-plussers weten de ondertitels te vinden. Vier op de tien allochtonen schakelen ze in. Waarom er onder de 1,6 miljoen doven en slechthorenden in ons land weinig gebruik van wordt gemaakt is niet onderzocht.

Belangrijkste reden voor kijkers zonder gehoorproblemen om ondertiteling in te schakelen, is volgens Lentz dat ze onderwijl muziek kunnen luisteren of bijvoorbeeld kunnen bellen. Allochtonen kunnen door ondertitels de Nederlandse televisie beter volgen.

Bron: Algemeen Dagblad