Image BREDA - Doofstom, zwakbegaafd, sociaal gehandicapt, met een psychische stoornis, uiterst moeilijk communicerend in het Papiamento én crimineel. Justitie zit al jaren met de handen in het haar, als het gaat om het vinden van passende straffen voor een 35-jarige draaideurcrimineel uit Breda. Van alles is al geprobeerd. De gevangenis, gedwongen opname in een psychiatrische kliniek liepen uit op niets.
Een aantal malen heeft het Openbaar Ministerie geprobeerd een tbs met dwangverpleging opgelegd te krijgen, maar de rechtbank wil daar niet aan. Je kun er namelijk vergif op innemen dat hij dan de kliniek niet meer uit komt. Als de behandeling mislukt, komt hij terecht op de longstay-afdeling.
Sinds januari zit de Bredase man weer in het huis van bewaring, in afwachting van berechting voor onder andere de aanranding van een jonge vrouw op de openbare weg. Voor seksueel ongeremd gedrag is hij vaker opgepakt.
Advocaat Eric Thomas wil de psychiater en psycholoog, die tot een tbs met dwangverpleging concluderen, als getuigen horen. "De een communiceerde met mijn cliënt met de hulp van een gebarentolk. De ander met een Papiamento tolk, die vertaalde wat mijn cliënt opschreef. Zes componenten zijn belangrijk: hij beheerst het Papiamento en de Nederlandse taal, evenals de gebarentalen die daarbij horen, zeer slecht. Er is een psychiatrische component en zijn lage IQ speelt een rol. Maar ze geven wel tbs dwang als advies."
Rechtbankpresident H. Alferink: "We zitten hier echt mee." De rechtbank wijst het verzoek om opheffing van de voorlopige hechtenis echter af. "De kans op herhaling is zeer groot."

Bron: Brabants Dagblad 11-08-07