Image NUNSPEET - Zonder nadenken sprong W.H. Pannekoek in een Nunspeetse vijver om een gehandicapte drenkeling te redden. Voor deze heldhaftige reddingsactie kregen hij en zijn dochter Carola gisteren de 'bronzen medaille der Maatschappij tot Redding van Drenkelingen' opgespeld door burgemeester Dick van Hemmen. Carola Pannekoek ziet op 

5 juni vorig jaar tot haar grote schrik tijdens het kranten bezorgen iemand in de vijver in het Oranjepark liggen. Even later ziet ze de twee wielen van een rolstoel, die boven het water uitsteken. De man drijft inmiddels bij de fontein. Ze roept, maar krijgt geen antwoord, waarop ze meteen haar vader belt, die vlak bij het park woont. Pa springt op de fiets, snelt naar de vijver en loopt er pardoes met kleren en al in. De vijver is echter zo diep dat hij nauwelijks het hoofd boven water kan houden. De man steekt hem zijn hand toe, waarna Pannekoek hem naar de kant kan trekken. De geredde man blijkt doof en verlamd. Bovendien raakt hij door zijn suikerziekte af en toe flink in de war. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat hij van het wandelpad afreed en via het aflopende talud de vijver tuimelde. Carola en haar vader waren gisteren nogal verrast door het eerbetoon. "Voor ons hoeft het niet hoor, al die aandacht. We hebben gewoon gedaan wat volgens mij iedereen zou doen." Burgemeester Van Hemmen vond de daad van vader en dochter wel bijzonder. "Als u niet had ingegrepen, was het heel wat slechter afgelopen. U had ook de andere kant op kunnen kijken, maar dat deed u niet. Daarom ben ik best een beetje trots."

Ondanks de nuchtere Veluwse bescheidenheid krijgen de medaille en de oorkonde een mooie plek in hun Nunspeetse woningen, zo geven beide helden aan.

Bron: De Stentor