Image SPRUNDEL - De vraag van de verslaggever of hij mevrouw Franken aan de lijn kan krijgen voor een interview, moet haar man ontkennend beantwoorden. "Dat zal helaas niet gaan, mijn vrouw is doof, moet u weten", klinkt het verontschuldigend. Maar met iemand praten via de telefoon is ook zo ongeveer het enige wat Nicoline Franken-Osterman uit Sprundel niet kan. Verder leidt ze ondanks haar handicap een heel

normaal en druk bezet leven als fysiotherapeute, als gymnastiekdocente en als moeder van vijf kinderen. Het is echter vanwege de gymlessen dat we haar hadden willen spreken. Het is dit jaar namelijk 25 jaar geleden dat Franken begon met een gymclub, een jubileum dus en vanwege dat heugelijke feit werd ze gisteravond getrakteerd op een suprise-party door haar leerlingen op de Menmoerhoeve aan de Zundertseweg in Etten-Leur. Na een fietstochtje en een partijtje boerengolf kreeg Franken een diner aangeboden, afgewisseld met sketches en speeches.

"Als iemand het verdiend om in het zonnetje te worden gezet, is Nicoline het wel" aldus Mieke van Vlimmeren, een van de mensen die al jaren aan haar gymclub meedoet. "Je kunt aan haar manier van communiceren amper merken dat ze doof is. Zelf kan ze gewoon praten en ze kan heel goed liplezen. Ze verstaat alles, als je haar maar aankijkt en goed articuleert", aldus Van Vlimmeren.

Ook als vakvrouw staat Franken volgens Van Vlimmeren haar mannetje. "Je kunt aan alles merken dat ze een fysiotherapeute is, dus iemand die precies weet hoe je met je spieren en je lichaam bezig moet zijn. Ze is tijdens de lessen ook best wel fanatiek, maar tegelijkertijd is Nicoline een heel sociaal mens. Ze weet alles van de mensen die bij haar op de gym zitten en zal altijd vragen hoe het met je gaat als er iets is."

Behalve Franken zelf werden gisteravond nog twee andere leden van de gymclub in het zonnetje gezet. Dat waren Toke Heeren en Nel Smal, allebei afkomstig uit Sprundel en vanaf het eerste uur lid, dus ook 25 jaar.

Momenteel telt de gymclub 48 leden, verdeeld over drie groepen en in leeftijd variërend van achter in de twintig tot begin zeventig.

De lessen zijn op dinsdagavond in de gymzaal in Sprundel en op woensdagmorgen in de sporthal in Rucphen.

Bron: De Stem