Image AMSTERDAM -  Binnenkort zitten we heel anders voor de televisie wanneer je met een handgebaar van zender kunt veranderen en met een klap de tv harder zet. “Sorry schat, ik wilde gewoon mijn glas wijn pakken.” Zou ie er in trappen als de tv tijdens Studio Sport voor de zoveelste keer naar Net5 verspringt ? Tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas is duidelijk geworden dat fabrikanten goed naar het succes van de Nintendo Wii gameconsole hebben gekeken. Binnenkort kun je computers, televisies en mobiele telefoons met gebaren besturen. Zo liet JVC een prototype tv zien waarbij geluid, zenders en de aan en uitknop bedient kunnen worden via gebaren en geluiden. Het gevecht om de afstandsbediening is er niks bij.

Tijdens een demonstratie liet 3DV Systems zien hoe een Windows computer geheel met handgebaren aangestuurd kon worden: met de linkerduim naar links, met de rechterwijsvinger naar rechts en het overwinningsteken staat voor enter. In een andere demonstratie maakt een medewerker van 3DV boksbewegingen naar een scherm die door de getoonde avatar gekopieerd werden. Anders dan het populaire boksspel van de Wii deed de avatar de lichaamsbewegingen van de medewerker na en niet van een afstandsbediening.

Ook telefoonfabrikanten hopen een graantje mee te pikken van het succes van de Wii. Met technologie van GestureTek kunnen mobiele bellers in de toekomst bowlen met hun mobieltje. De technologie maakt uitsluitend gebruikt van camera’s om de bewegingen waar te nemen, wel zo handig aangezien tegenwoordig bijna alle telefoons uitgerust zijn met een camera.

Bron: De Telegraaf