Image AMSTERDAM - Baby’s van 14 maanden die veel gebaren maken om te communiceren, beschikken over een grotere woordenschat op latere leeftijd. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. De onderzoekers filmden 50 kinderen en ouders met een verschillende sociale achtergrond en telden het aantal gebaren dat de baby’s maakten. Daaruit bleek dat rijke ouders hun kinderen meer stimuleerden om te bewegen, deze baby’s maakten dus ook meer gebaren. Bredere woordenschat. Kinderen die gestimuleerd werden om gebaren te maken bleken op latere leeftijd, in de eerste kleuterklas, een bredere woordenschat te hebben. „Op 14 maanden zijn er nog geen verschillen in het praatgedrag van kinderen, maar we zien wel verschillen in de gebaren die de baby’s maken.”

Dit onderzoek verklaart waarom kinderen van arme families het minder goed doen op school, hun communicatieve vaardigheden zijn blijkbaar slechter. "Hoogopgeleide ouders praten meer en zijn vaker bezig met hun kinderen dan arme mensen", aldus de onderzoekers.

Iets lekkers

Gebaren die je je kind bijvoorbeeld kunt leren is het zwaaien van een van de handjes bij het oor als iets lekker is. Of bedenk een gebaar voor eten en drinken en spelen.

Voor een kind is het heerlijk dat het kan aangeven dat het iets wil, ook al kan het nog niet praten. Op die manier voorkomt gebarentaal frustratie; het levert juist veel zelfvertrouwen op!

Bron: De Telegraaf