Image Het Franse stroombedrijf Réseau de Transport d'Electricité (RTE) moet 390.000 euro schadevergoeding betalen aan een Franse boer. De familie en de veestapel zouden ziek zijn geworden door een hoogspanningskabel boven het bedrijf. Dat heeft het Franse Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. RTE gaat in beroep tegen de uitspraak. Het staatsbedrijf RTE plaatste in 1943 een stroomkabel bij de boerderij in het dorpje Latronche in het Zuid-Franse departement Corrèze om stroom van een nabijgelegen hydraulische dam te transporteren. Nadat in de jaren tachtig een vijfde turbine in de dam werd geplaatst ging de gezondheidstoestand van de dieren en mensen op de boerderij snel achteruit. „We moesten stoppen met de varkens, omdat de biggen achter elkaar stierven”, aldus boer Serge Marcouyoux.

De vijftig koeien kregen bloedingen en zweren aan de uiers en werden minder productief. De nu 34-jarige Marcouyoux had sindsdien te kampen met ademhalingsproblemen en zijn ouders kregen last van doofheid. De symptomen van de boer verdwenen toen hij naar een verderop gelegen caravan verhuisd was.

Tien jaar lang verzamelden verschillende boerenfamilies bewijzen dat de gezondheidsproblemen daadwerkelijk aan het stroombedrijf te wijten waren. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, zag de rechter volgens het Openbaar Ministerie geen andere mogelijkheid dan het stroombedrijf als schuldige aan te wijzen.

Volgens boer Marcouyoux kampen boeren van nabijgelegen bedrijven met dezelfde soort problemen, maar wachten ze af hoe zijn zaak verloopt voordat ze besluiten of ze tegen RTE gaan procederen.

Bron: De Telegraaf - DovenTV