ImageDe vakcentrale FNV slaat alarm omdat het kabinet een streep wil halen door de belastingaftrek van buitengewone uitgaven aan zorgkosten, zoals die voor brillen, gehoorapparaten, beugels en spraakles. Volgens de FNV gaat dit miljoenen mensen honderden euro’s per jaar kosten. De vakcentrale heeft dinsdag een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin wordt gevraagd om uitstel van de maatregelen, zegt een  FNV-woordvoerder woensdag. De Tweede Kamer buigt zich volgende week over de plannen van het kabinet.

Iedereen die nu ziektekosten maakt die niet binnen de verzekering vallen, kan die van de belasting aftrekken. Er gelden hierbij wel grenzen, bepaald aan de hand van de hoogte van het inkomen. Voor inkomens onder de dertigduizend euro per jaar ligt de drempel nu op 1,65 procent. Dat betekent dat mensen met dit jaarinkomen zorgkosten boven de 495 euro kunnen aftrekken. Voor hogere inkomens ligt de grens op 5,75 procent.

Vergoeding
Het kabinet wil dat niemand meer ziektekosten van de belasting kan aftrekken. Chronisch zieken en invaliden krijgen daarvoor in de plaats wel een vergoeding voor de ziektekosten die zij nu buiten de verzekering om maken. Het nieuwe beleid zou volgend jaar moeten intreden.

Volgens de FNV is niet goed berekend wat de maatregelen voor inkomensgevolgen hebben. “Uit onze gegevens blijkt dat de negatieve effecten voor betrokkenen oplopen tot vele honderden euro’s per jaar”, schrijft FNV-bestuurder Leo Hartveld in de brandbrief. Volgens de vakcentrale worden vooral modale gezinnen, zieken en ouderen getroffen.

Voor meer informatie zie: http://www.hoorwijzer.nl/index.php?p=175330 

Bron: nuzakelijk.nl