Image HARDERWIJK - Pretpark Walibi World in Biddinghuizen is gisteren op de vierde plaats geëindigd in de toegankelijkheidsverkiezing voor gehandicapte kinderen. Het Dolfinarium in Harderwijk verwierf de zesde plaats. Het attractiepark dat als het meest aantrekkelijk voor verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapte kinderen werd aangewezen, was Toverland in Sevenum. Gisteren bezochten teams van 
kinderen met uiteenlopende handicaps, ouders en begeleiders veertien verschillende dieren- en attractieparken. Dit deden zij in het kader van de week van de toegankelijkheid.

De groepen bekeken de parken kritisch om te zien of er voldoende rekening wordt gehouden met de basisbehoeften van een gehandicapt kind. Is het park bijvoorbeeld rolstoelvriendelijk? Is er rekening gehouden met doven en/of blinden? Is er voldoende begeleiding van het personeel?

Met dat soort vragen in het achterhoofd liepen de geselecteerde teams rond. Aan het einde van de dag gingen zij in beraad en gaven cijfers. Die werden doorgebeld naar Dierenpark Amersfoort, waar gisteren de jury om zes uur de uitslag bekendmaakte.

De Kindertoegankelijkheidsprijs werd uitgereikt door Mis(s) Onbeperkt Nederland Reni de Boer. De winnaar krijgt, naast eer en bekendheid, ook de Groene Tafel in het park. Dat is een picknicktafel die is ontworpen door mensen met en zonder handicap.

Erg zwaar moeten we niet tillen aan de uitslag, vindt Rietje Krijnen, voorlichtster van de cg-raad (Chronisch zieken en gehandicaptenraad Nederland). "Allemaal zijn ze prima", zegt ze. "Alle parken hebben goed gescoord. Eigenlijk heeft iedereen gewonnen. Als de groep bij de ene patat krijgt en bij de andere pannekoeken, en ze vinden het een net lekkerder, dan scoort het park al hoger. Kinderen reageren heel primair bij dat soort dingen."

De week van de toegankelijkheid duurt nog tot 19 oktober.

Bron: De Stentor