Image China bezorgd over boomlange Yao Ming. Chinese basketballer loopt bij Houston Rockets voetblessure op en dreigt Olympische Spelen in Peking te missen.China is danig van streek. Het grote pronkstuk van Peking, zowel letterlijk als figuurlijk, is geblesseerd. Yao Ming, de 2 meter en 29 centimeter lange basketballer van de Houston Rockets heeft een ernstige  voetblessure opgelopen en kan de rest van het NBA-seizoen op zijn buik schrijven. Ook zijn deelname aan de Olympische Zomerspelen in zijn vaderland staat op de tocht.  De 27-jarige Chinees heeft een botje in zijn linkervoet gebroken en moet binnenkort onder het mes. Als zijn revalidatie goed verloopt, kan hij op zijn vroegst in juni weer gaan trainen. De Spelen van Peking beginnen op 8 augustus en het is dus maar de vraag of hij op tijd fit zal zijn.

Volgens zijn artsen is de breuk, een haarscheurtje, het gevolg van langdurige druk op het bot en van één incident. De Chinese krant Titan Sports richtte zijn pijlen meteen op de werkgever van Ming, de Houston Rockets, die geen fatsoenlijke vervanger voor de Chinees in huis hebben waardoor hij vrijwel altijd speelt. ‘In werkelijkheid was uitputting de grote reden achter Yao Mings blessure’, schreef Titan woensdag.

Ming, die doof is aan één oor, is de grootste sportheld van China en een van de gezichten van de Spelen van Peking. Sinds hij in de NBA uitkomt, is de populariteit van de basketbalsport in China geëxplodeerd. Vijftig medewerkers van de NBA hebben zich inmiddels permanent gevestigd in China. Van de 230 miljoen die de NBA alleen al buiten de eigen landsgrenzen verdient, komt het merendeel uit China. En dat allemaal dankzij de enorme Yao Ming, die op zijn 13de al twee meter lang was.

Het nieuws over zijn kwetsuur beheerste woensdag alle Chinese kranten en journaals. ‘Toen we hoorden van Yao’s blessure, waren we gechoqueerd en verontrust, net als alle basketbalfans in China’, zei de manager van het het nationale team. ‘We kunnen volledig begrijpen hoe hij zich nu voelt en hopen dat hij positief en optimistisch blijft tijdens zijn behandeling.’

Woensdagochtend werd meteen crisisberaad belegd tussen Chinese officials en bondscoach Jonas Kazlauskas. Daar werden back-up-plannen besproken voor het geval dat Ming niet kan meedoen aan de Spelen.

Kazlauskas lijkt als enige in China het hoofd nog enigszins koel te houden, maar hij is dan ook geen Chinees maar een Litouwer. Hij zou de officials, maar ook zijn assistenten en spelers hebben opgedragen ‘de werkelijkheid onder ogen te zien en een positieve houding te hebben’.

Ook in Houston is het nieuws hard aangekomen. ‘Dit is een moeilijke dag voor onze organisatie en onze fans’, zei de manager van Houston. Ming, de langste man van de NBA, is een belangrijke spil in het team van de Rockets.

Yao Ming toonde zich aangeslagen en zei dat het vooruitzicht van het missen van de Spelen in eigen land te verschrikkelijk is om over na te denken. ‘Als ik niet voor mijn land kan uitkomen op de Spelen, dan zal dat het grootste verlies uit mijn carrière zijn.’

Bron: Volkskrant