Image AMSTERDAM - Meer dan tweederde van de jongeren die regelmatig een mp3-speler gebruiken riskeert vroegtijdige schade aan het gehoor omdat het geluid van hun speler te hard staat. Deze waarschuwing komt van een Brits doveninstituut.  Het Koninklijk Nationaal Instituut voor Doven Mensen (RNID) noemt de

resultaten van recent onderzoek alarmerend. Zeker gezien het feit dat vorig jaar alleen al in Groot-Brittannië acht miljoen muziekspelers zijn verkocht.

 

De RNID vindt dat fabrikanten falen bij het plaatsen van waarschuwingen op hun producten. Het doveninstituut raadt muziekliefhebbers aan te investeren in oorfilters voor koptelefoons die achtergrondgeluid neutraliseren waardoor het geluid minder hard gezet hoeft te worden.

 

Uit onderzoek van het doveninstituut blijkt dat 72 van de 110 onderzochte MP3-gebruikers luisteren naar volumes boven de 85 decibel. Meer dan een uur luisteren naar oortelefoons op een geluidsniveau van 85 decibel of meer kan volgens de Wereld Gezondheid Organisatie tot gehoorschade leiden. Van de door het RNID onderzochte muziekliefhebbers luistert bijna de helft meer dan een uur per dag naar muziek via de mp3-speler. Een kwart luistert zelfs meer dan 21 uur per week.

 

Opvallend is bovendien dat 58 procent van de ondervraagden aangeeft zich niet bewust te zijn van de gehoorrisico’s die luisteren naar mp3-spelers met zich meebrengen. Maar liefst 79 procent zegt nooit een waarschuwing te hebben gezien op verpakkingen van mp3-spelers over geluidsniveaus.


Bron: De Telegraaf