Image WAALWIJK - Het nieuwe jaar is nog maar ruim vier uur oud of Waalwijkers Barry Koops (28) en zijn schoonvader Arie Chabot (52) hebben hun eerste goede daad al verricht. Zij zijn de mederedders van een 37-jarige gehandicapte buurtgenoot wiens woning aan de Aubertstraat in brand raakte. Barry Koops ligt na een gezellige jaarwisseling op de bank bij zijn schoonouders te slapen op het moment dat hij wat glasgerinkel hoort. Hij kijkt uit het raam en ziet schuin tegenover de

schoonouderlijke woning een auto met een kapotte ruit. "Ik dacht in eerste instantie aan vandalisme. Maar meteen daarna zag ik de eerste vlammen onder de motorkap uitkomen", vertelt Barry Koops. Een kortsluiting in de bedrading, zou later blijken.

Barry Koops belt het alarmnummer en maakt zijn schoonvader wakker. Beiden realiseren zich dat zij snel moeten handelen. Arie Chabot: "Dat gaat vanzelf. Je denkt op zo'n moment niet na". De vlammen zijn namelijk dan al overgeslagen van de tegen de voorgevel geparkeerde auto naar de woning. In het huis woont de aan een rolstoel gekluisterde Henk Peijnenburg.

"Hij was daar binnen, met enkele volwassen Rottweilers en een paar pups. Omdat hij ook redelijk doof is, konden we hem niet wakker krijgen", vertelt Barry Koops.

Hij probeert eerst via de voordeur binnen te komen, ondanks de brandende auto en gevel naast hem. "Die auto kon ontploffen, dat realiseerde ik mij heel goed. Daarom wilde ik ook niet te lang aan de voorkant van het pand blijven."

De voordeur ging niet open, omdat de brand de stoppenkast ontregeld had. Vanwege de handicap van Henk Peijnenburg heeft het huis namelijk elektrische bediende deuren.

De bewoner geeft nog steeds geen teken van leven. Koops: "Er kwam een jongen uit de buurt voorbij. Met z'n drieën zijn we naar de achterkant van de woning gegaan. We wilden de poort forceren, maar dat is een ijzeren schuifdeur die ook op elektriciteit werkt. Dat was dus niet eenvoudig. Die jongen is razendsnel over de schutting geklommen. Daarbij kwam hij ten val, wat hem een bloedende wond boven een oog opleverde. Uiteindelijk kregen we met vereende krachten de poort open, want er waren meer mensen te hulp geschoten. Daarna restte nog de achterdeur. De bewoner kwam gelukkig op eigen kracht naar buiten, in zijn rolstoel." Chabot: "Hij slaapt in een aanbouw achter de woning. Een stuk van het vuur en de rook vandaan. Dat is mogelijk zijn redding geweest."

De brandweer en ambulancepersoneel waren inmiddels ter plaatse. Die hebben de zaak afgehandeld. "We zijn blij dat het goed afgelopen is", zegt Chabot. "Geen slachtoffers en het vuur is niet naar andere huizen overgeslagen. Mooi toch."

Bron:  Brabants Dagblad