Image ZEELAND - De familie Emons uit Zeeland voert actie voor dochter Nienke. Moeder Chantal en vader Arno, beiden werkzaam in de gehandicaptenzorg, hopen door sponsoring genoeg geld bij elkaar te krijgen voor een speciale dolfijnentherapie op Curaçao. Ze denken dat die therapie hun 3-jarige dochter Nienke kan helpen, door bepaalde blokkades weg te nemen waardoor zij beter gaat eten en spreken.


Nienke Emons werd geboren met een gaatje in haar gehemelte (schisis). Doordat ze niet zelfstandig ging eten, kreeg Nienke een jaar lang sondevoeding. Daarna stapte ze over op gemalen en vloeibaar voedsel. Maar naast het eetprobleem, liep haar ontwikkeling ook achter. Uiteindelijk werd het uiterst zeldzame 'Coffin Siris syndroom' bij Nienke vastgesteld. Bij dat syndroom horen bepaalde uiterlijke kenmerken, zoals sterke haargroei, maar ook slechtziendheid. Ook de motorische en mentale ontwikkeling blijven achter. Zo is praten nog moeilijk voor haar. Geleidelijk aan begint ze klanken te vormen die steeds meer op woorden lijken. Haar broertje Lars (5) en zusje Sanne (2) zijn daarbij haar grote voorbeeld. Van hen heeft ze sinds een half jaar ook leren lopen."We moeten Nienke veel aanleren wat andere kinderen zelf spelenderwijs ontdekken", zegt moeder Chantal. "Maar dat hebben we er graag voor over. Nienke is een vrolijk en gemakkelijk kind. Ze is ook heel sociaal." Drie keer in de week gaat Nienke naar De Kanz in Nistelrode waar een dependance van orthopedagogisch kinderdagverblijf Int Corenvelt uit Veghel zit. Daar leert ze allerlei alledaagse dingen en ze krijgt er logopedie en fysiotherapie.
Al heel vroeg hebben haar ouders Nienke gebarentaal geleerd. En als ze naar opa of oma in Geffen wil, wijst ze in het 'gebarenboekje' naar hun foto's. Ook dat boekje is een idee van haar ouders zelf. Zij hoorden in februari van dit jaar van de dolfijnentherapie op Curaçao. "Daar krijgt ze niet alleen oefeningen met dolfijnen, maar aan de wal en in het water staan ook therapeuten klaar om haar verder te helpen", zegt Arno hoopvol. De therapie kost echter 11.000 euro voor tien dagen. De ziektekostenverzekeringen vergoeden dat niet. De noodzaak en het effect van de therapie zijn volgens hen nog niet waterdicht aangetoond. Arno en Chantal zien er wèl het nut van in. Hun reis- en verblijfkosten willen ze zelf betalen. Maar de kosten van de therapie proberen ze gesponsord te krijgen. De eerste sponsors waren opa Toon, oma Frasia en tante Susan, die meeliepen in de avondvierdaagse van Geffen. Zelf deden Chantal en Arno met hun zoon Lars mee aan de avondvierdaagse in Zeeland. Bakkerij Van de Coer heeft een maand lang dolfijnbroodjes verkocht. Slagerij van Haeren verkoopt nog steeds Nienkeburgers. De C1000 houdt een succesvolle flessenactie. Drukkerij van Zeeland ontwierp en onderhoudt de website. De retourmuntjes van het optreden van het Zwijnfestijn en de Sjonnies komen nog ten goede aan Nienke. Dat geldt ook voor de opbrengst van de kinderkorendag Landerd. Ongeveer een derde deel van het benodigde geld is intussen binnen.
www.nienke-emons.nl

Bron: Brabants Dagblad