Image SINT-MICHIELSGESTEL - Aan de Theerestraat in Sint-Michielsgestel staat het gebouw van Viataal dat hulpverlening biedt aan doof- en slechthorende mensen. Als je op een willekeurige donderdagochtend in het centrum van Gestel vraagtt naar de mening van de Gestelaren over het gebouw, krijg je louter positieve verhalen. Één ding is zeker: de Gestelse gemeenschap is 

trots op, het markante, monumentale pand.

Frans Becks geniet op een bankje van de zon, als hem wordt gevraagd wat hij vindt van het gebouw van Viataal. "Prachtig. Die gevel, ze mogen er van mij niks meer aan doen. Gewoon zo laten, dat is het beste." Aan de binnenkant mogen ze van Becks alles veranderen. "Als er appartementen moeten komen, dan begrijp ik dat er moet worden verbouwd. Maar aan de voorkant, daar blijven ze af. Dat zou eeuwig zonde zijn!"

Een medewerker van The Read Shop is het daarmee eens: "Ik kom zelf niet uit Gestel maar als ik er lang rij, kijk ik toch altijd. Gestel heeft veel mooie gebouwen maar dit is misschien wel het mooiste." Ze vindt het bijzonder om met bewoners van Viataal te communiceren. "Vaak met handen en voeten en ik heb altijd een potlood en papier klaar liggen. Het is toch wel bijzonder om hier zo'n groot instituut te hebben. Viataal moet zeker blijven, als het weg zoud gaan zou het een gemis zijn voor de gemeenschap."

Het voormalig doofstommen-instituut staat op de lijst van Rijksmonumenten en is tussen 1908 en 1910 gebouwd. Architect Hubert van Groenendael, die een aantal religieuze ontwerpen op zijn naam heeft staan, hield er rekening met een jongens- en meisjesvleugel. Het vrijwel symmetrische gebouw bevat bijvoorbeeld twee kapellen aan de uiteinden van elke dwarsvleugel. Tot 1990 waren de beide vleugels strikt van elkaar gescheiden. Het zuidelijke voor de jongens, de noordelijke kant voor de meisjes.

Tony Vught woont haar hele leven in Gestel en herinnert zich de schaatstochten die ze als klein meisje maakte over de Dommel. "We schaatste dan van Den Bosch en terug naar Gestel, de bomen waren toen nog niet zo groot en dan kon je het gebouw prachtig mooi zien liggen."

Gerda Lour is te spreken over het hele terrein. "Dat gazon ervoor, die torentjes. Ze mogen er niks aan veranderen."

Karen van Grinsven sluit zich bij hier volkomen bij aan, alleen over de receptie is ze minder enthousiast. " Gelukkig is het niet zo goed te zien. Ik vind het veel te modern. Ze willen tegenwoordig alles moderniseren. Alleen als het gebouw in slechte staat is, vind ik dat je moet verbouwen en moderniseren. Dochter Dafne Lut is het volkomen eens met haar moeder. Lut zegt ook trots te zijn. "Ik kijk altijd als ik langs rij. Dat zegt denk ik wel genoeg."

Bron: Brabants Dagblad