Image DEN HAAG - Politie Haaglanden heeft in 2007 negentig vooronderzoeken gedaan naar vrouwenhandel en loverboy- praktijken. Die vooronderzoeken leidden samen met overgebleven zaken uit eerdere jaren tot 44 verdachten.  In totaal werden er vorig jaar dertien arrestaties verricht door

Politie Haaglanden, tegenover zes in 2006. De vooronderzoeken kwamen voort uit zo’n zeshonderd meldingen van vrouwenhandel en gedwongen prostitutie in Den Haag.

Een deel van die meldingen is via slachtoffers en anonieme tips binnengekomen, maar het grootste aantal ‘meldingen’ komt voort uit een computersysteem dat alle mutaties die agenten maken scant op trefwoorden als ‘meisje’, ‘loverboy’ en andere woorden.

Het merendeel van deze treffers (meldingen) blijkt na een korte analyse niets met vrouwenhandel te maken te hebben. Ook de meeste vooronderzoeken leiden niet tot concrete verdenkingen. Aanwijzingen van gedwongen prostitutie of uitbuiting worden wel opgeslagen in zogenoemde ‘slapende dossiers’.

Dat zegt Henry Koper, coördinator mensenhandel van de Ploeg Commerciële Zeden van politie Haaglanden.

Het aantal meldingen, aangiften, arrestaties en strafzaken in de regio Haaglanden heeft sinds de oprichting van de Ploeg Commerciële Zeden in 2002 een vlucht genomen.

De politie heeft mede vanwege haar toezichthoudende taak in de legale prostitutie geïnvesteerd in goede contacten in de prostitutiebranche (ramen en clubs) en weet in de strijd tegen seksuele uitbuiting steeds meer het vertrouwen te winnen van uitgebuite vrouwen en van club- en raamexploitanten.

Toch blijft het moeilijk vrouwenhandelaren en loverboys veroordeeld te krijgen, omdat prostituees vaak geen aangifte durven doen en omdat bewijs moeilijk is te vinden.

Eén van de succesverhalen van politie Haaglanden en Openbaar Ministerie over 2006-2007 is de zaak rond de Haagse bar ‘Johnny’s Place’, waar jarenlang Bulgaarse vrouwen tot prostitutie werden gedwongen.

Die zaak werd na onderzoek door Commerciële Zeden uitbesteed aan Bureau Regionale Recherche en leverde uiteindelijk drie verdachten op die tot lange gevangenissstraffen werden veroordeeld. Onder de slachtoffers bevond zich een 15-jarig doofstom meisje uit Bulgarije.

De bar werd voor een jaar gesloten.

Bron: AD.nl