OVER JOODSE DOVE OUD-LEERLINGEN VAN DE DOVENSCHOOL

Het gaat over de dove Joden in de Tweede Wereldoorlog.
DovenShoah uit Amsterdam is een organisatie met drie onderafdelingen in Amsterdam, Groningen en Rotterdam. Wij doen onderzoek naar het leven van dove Joodse kinderen en volwassenen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ik zoek speciaal contact met zowel dove ouderen als oud-leerlingen van de Rotterdamse dovenschool om hun verhalen te horen. Dat doe ik vooral voor onderzoek naar dove Joodse oorlogsslachtoffers uit Rotterdam.

Rachel Dasberg-de Vries Isaac Dasberg Herman Benjamin Dasberg / Bron: de fotoverzameling van de Rotterdamse dovenschool, het Rudolf Mees Instituut

In de jaren 1942/43/44 waren de Joodse dove jonge en oudere mensen met hun familie door de Duitse soldaten uit hun huizen in Rotterdam gehaald en weggevoerd.
Eerst werden ze met de goederentreinen naar Westerbork en vervolgens naar de concentratiekampen in Polen, o.a. Auschwitz, Sobibor, enz. vervoerd. Zij zijn daar vergast.
Het aantal zowel omgekomen Joodse doven als oud-leerlingen van de Rotterdamse dovenschool was als volgt: 24
De familie Dasberg, met een doof kind, de familie Dobraszijcki, met drie kinderen, de twee gezinnen Koster zijn in Auschwitz en Sobibor vermoord. Ze woonden allen in Rotterdam. En nog meer Rotterdamse Joodse doven kwamen met hun familie nooit meer terug.

Een paar Joodse doven waren leden van de OLDI voetbalclub en de Amman vereniging. Van de OLDI Voetbalclub: Herman Dasberg; Van de Amman vereniging: Maurits van der Waal.
Op de dovenschool zaten vijf Joodse leerlingen. Van hen zijn vier vermoord: Isaak Dasberg, 6 jaar, Jacob Dobraszijcki, 10 jaar, Mathilda Koster, 5 jaar en Levie Koster, 16 jaar.
De eerste drie bovengenoemde namen staan op Het Joods Kindermonument op de Stieltjesstraat in Rotterdam ingegraveerd. Dit monument is op 10 april 2013 onthuld.
De enige Joodse oud-leerlinge Marianne van Neck heeft de oorlog overleefd dankzij tijdelijk inwoning bij de leraar v.d. dovenschool.
Afgelopen jaren zijn er vele Stolpersteine in verschillende wijken van Rotterdam op het trottoir vóór hun woning geplaatst ter herdenking aan de vermoorde Joodse bewoners.
De Stolpersteine, (dat betekent: struikelstenen) zijn de stenen van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn ingegraveerd.
De struikelstenen zijn op het trottoir geplaatst, waar de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun woning overal in Nederland gehaald en weggevoerd waren. Ze waren in de concentratiekampen vergast.
In 2016, 2018 en 2020 was het herdacht aan Joodse doven uit Rotterdam: Hans Valk, Benjamin Israel en Mathilda Koster, voor wie de Stolpersteine op het trottoir vóór hun woning geplaatst zijn.
Wij hebben een goede doel bedacht. Dat is: Actie "Stolpersteine" voor Joodse dove oorlogsslachtoffers en hun familie. De kosten voor de plaatsing van een Stolperstein bedraagt dit jaar € 187,50 per stuk. Volgend jaar wordt de prijs misschien iets verhoogd.
Wij, DovenShoah/Swedoro hopen waarschijnlijk in eerste of tweede kwartaal 2022 de Stolpersteine voor de familie Dasberg op hun woonadres Bloemstraat 77a in Rotterdam te laten plaatsen en te herdenken.
Onze motto is: Meer aandacht voor dove Joodse oorlogsslachtoffers en hun familie.
U kunt nu reeds uw vrijwillige bijdrage overmaken op bankrekeningnummer NL66 INGB 0002 6014 39 t.n.v. Swedoro onder vermelding "Stolpersteine voor familie Dasberg". Als er meer geld, hoe meer Stolpersteine ook voor andere dove Joodse oorlogsslachtoffers en hun familie nodig is, dan vragen wij u heel graag om uw aandacht en begrip.
Uw bijdrage is van harte welkom en bij voorbaat willen wij u daarvoor heel hartelijk danken!
Met vriendelijke groeten, Namens DovenShoah/Swedoro, Fredy Blom-Wienands

Agenda Activiteiten

vr 29 mrt 2024 - 19:00 - 23:45
Eurohaven (Klaverjas)
do 04 apr 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
do 11 apr 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
do 18 apr 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
za 20 apr 2024 - 19:00 - 00:00
RDSVC - BINGO
do 25 apr 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
do 02 mei 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open
do 09 mei 2024 - 19:00 - 22:00
SWeDoRo (ontspanning) elke donderdagavond open

LOGO LSF 2023

logo MCS banner klein