Landelijk

van beroep: meubelmaker

Doof.nl
Image `Als je minder hoort, wil dat niet zeggen dat je geen meubels kunt maken`. Het zag er twee jaar geleden niet naar uit, dat Tim van Hal bij een meubelproductiebedrijf zou gaan werken. Koerier: dat wilde hij worden. Dat was overigens geen lang gekoesterde wens van hem, maar meer een gevolg

van een negatieve werkervaring. Tim is slechthorend en nadat hij in Eindhoven de opleiding bouwtechniek/ timmeren op het vmbo met succes had afgerond, kon hij in het kader van beroepsbegeleidend onderwijs aan de gang bij een bedrijf dat zich gespecialiseerd had in interieurbouw.

De verwachtingen van de werkgever kwamen echter niet overeen met de mogelijkheden van Tim. Toen de bedrijfsresultaten ook nog eens zeer onder druk kwamen te staan, werd Tim ontslagen. Dat was voor de huidig inwoner van Helmond een hard gelag.

door Ad van Gool

`Ik verloor al mijn zelfvertrouwen`, legt Tim uit. `Waarom zal ik in de bouw doorgaan als ik daar toch niet goed in ben, was mijn gedachte. Omdat ik nog geen andere baan had, ging ik tijdelijk in de supermarkt als vakkenvuller werken, wat ik jaren daarvoor ook gedaan had. Ik kreeg op een gegeven moment een test, wat ik het best zou kunnen doen. Maar omdat ik zo weinig in mezelf geloofde, streepte ik alles wat met de bouw te maken had maar weg. Ik was veel te bang om weer af te gaan. Mijn moeder had intussen gehoord van reïntegratiebedrijf Fama/Arbeidscentrum Viataal uit Sint Michielsgestel. Zo kwam ik in contact met consulent Sjaak Thijssen. Samen zouden we gaan kijken waar ik het best in verder zou kunnen. Ik zei hem dat ik koerier wilde worden. Dat was echter vooral, omdat ik niet meer wilde dat iemand me op mijn vingers keek. Ik wilde gemakkelijk werk, waarbij ik mijn eigen baas zou zijn. Ik dacht bij mezelf: lekker wat rondrijden en pakjes afgeven en verder geen gezeur van mensen. Maar mijn consulent dacht daar anders over.`

Werkomstandigheden
`Inderdaad`, beaamt Sjaak Thijssen, `Tim wilde aanvankelijk niks meer met zijn genoten opleiding van doen hebben. Het beeld dat Tim van koerier had, strookte echter niet met de werkelijkheid. Het gaat er bij die bedrijven vaak hectisch aan toe en het vraagt geregeld volop improvisatietalent. Als je bij een lastige klant bent, moet je communicatief vaardig zijn om die toch te kunnen overtuigen. Maar bij Tim zijn veel eerder aspecten als structuur en overzichtelijkheid voorwaarden om op een werkplek te kunnen slagen. Daarom ben ik eerst aan de slag gegaan om dat beeld van de arbeidsmarkt meer helder bij hem te krijgen en hem te laten zien dat het beroep van koerier toch andere vaardigheden vereist. In principe ga ik als reïntegratieconsulent uit van keuzes die cliënten zelf maken. Maar als uit verkregen informatie blijkt, dat die niet haalbaar zijn, dan moet je in het belang van diezelfde persoon en om opnieuw teleurstellingen te voorkomen, sturing geven. Daarom heb ik bij Tim heel wat ingepraat over dat koeriervak.`

Intussen had Sjaak Thijssen bij de voormalige school en op zijn stageadres geïnformeerd hoe Tim daar gefunctioneerd had, waarna hij zijn bevindingen weer met hem besprak. Overzichtelijkheid, structuur en niet al te veel communicatiemomenten. Dat waren de werkomstandigheden waarin Tim het best zou functioneren en Tim raakte daar zelf gaandeweg ook steeds meer van overtuigd.

Productieproces
Op grond daarvan werd een gesprek aangevraagd bij Klassehout, een Waalwijks bedrijf waar voor primair onderwijs en kinderopvang alle soorten meubilair wordt gemaakt. Via een doordacht concept, waarbij vormgeving, kleur en materiaaltoepassing belangrijke elementen zijn, worden er tafeltjes, stoeltjes, kasten, speelhuisjes, zitbanken, ledikanten, expositietafels en boxen gemonteerd en afgewerkt. Volgens bedrijfsleider Arjen Spolet blijkt uit onderzoek dat doordachte inrichtingsconcepten in scholen het plezier in het leren doet toenemen. Met haar meubellijn wil Klassehout daar een wezenlijke bijdrage aan leveren.

In het Waalwijkse bedrijf, dat vanwege de overvolle orderportefeuille binnenkort naar een ruimer pand in Oisterwijk verhuisd, worden genoemde meubels voornamelijk gemonteerd. De grondstoffen en onderdelen worden elders besteld en in bulk aangeleverd. Dat betekent dat er in Waalwijk met name geschuurd, geboord, gespoten, gelakt en gelijmd moet worden. In die omgeving werkt Tim. Bijkomend voordeel voor hem - naast het feit dat de baan aansloot bij zijn opleiding - was het feit dat het met in totaal twaalf werknemers om een klein bedrijf bleek te gaan. Hij kwam na de eerste kennismaking al snel tot de conclusie dat hij hier wel aan de gang wilde. Na enkele gesprekken kon de Helmonder er dan ook daadwerkelijk beginnen.

Voor bedrijfsleider Arjen Spolet was Tim`s auditieve beperking namelijk geen reden geweest om op voorhand van deze werknemer af te zien. `Nee hoor, als je wat minder hoort, wil dat absoluut niet zeggen dat je geen meubels kunt maken. Sterker nog; ze hebben geleerd veel beter te kijken. Zeker in dit werk, waar de afwerkinggraad hoog moet zijn, komt dat prima van pas. Tim is bij ons als meubelmaker aangenomen, maar doet nu al volop werk in de spuiterij. Natuurlijk zijn alle onderdelen van het productieproces belangrijk, maar in de spuiterij wordt de laatste hand gelegd aan het product. En dat doet hij prima, zodat hij nu in heel het bedrijf inzetbaar is. In het begin dat Tim hier kwam, vielen mij wel wat zaken op. Misschien een gevolg van een begrijpelijk wat beschermende opvoeding. Dit geldt overigens niet alleen voor Tim, want we hebben al eerder van doen gehad met werknemers met een arbeidsbeperking, waarvoor hetzelfde gold.

Als Tim bijvoorbeeld ziek was of een vraag had, belde zijn moeder. Toen zei ik op een gegeven moment tegen hem: wie werkt hier: jij of je moeder? Ik heb met hem afgesproken dat hij dat soort zaken zelf moet regelen. Het lijk me sterk dat wij er niet in slagen om dingen in drie keer uit te leggen. Zo proberen we attent te zijn op eventueel optredende probleempjes. Maar het gaat steeds beter met Tim. Hij heeft zijn draai hier goed gevonden. En wij op onze beurt zijn uitermate tevreden met hem.`

Gelijk gehad
Dat kan Tim alleen maar beamen. Als we hem bezoeken, is het in de bedrijfshal een drukte van jewelste. Er wordt geboord, geschuurd, gezaagd, getimmerd. De meeste werknemers hebben gehoorbeschermers op en dat is in zo`n werkomgeving een absolute noodzaak. Voor Tim niet. Die zet zijn oorhanger uit en is meteen voor een stukje van de buitenwereld afgesloten. Het bevalt hem uitstekend bij Klassehout. Hij kan het goed vinden met de andere werknemers. `Je mag hier een fout maken. Dat is heel wat anders dan ik eerst meegemaakt heb. Daardoor heb ik weer zelfvertrouwen gekregen. Ik ben blij dat ik het geprobeerd heb. Over een paar maanden krijg ik een contract voor onbepaalde tijd. Nee, ik wil nu geen koerier meer worden. Sjaak Thijssen heeft gelijk gehad. Hier hoor ik beter thuis`, besluit hij lachend.

Fama
Fama helpt bij het vinden van een leuke en duurzame baan. Maar ook bij het behouden van een baan is Fama een expert. Meer weten?! Bezoek dan onze website (www.fama.nl) of neem contact (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) met ons op!

Bron: doof.nl